Инер Уил Клуб Пирдоп организира безплатни мамологични прегледи

 

 

На 13 и 14 ноември, по инициатива на Inner Wheel Клуб Пирдоп, бяха проведени безплатни мамологични прегледи. Целта на съвместната инициатива на Инер Уил клуб Пирдоп и Фондация „Една от 8” е профилактиката на рака на гърдата при жените и ранното му диагностициране. Розовият кемпер на фондацията на Нана Гладуиш обикаля из цялата страна със съдействието на фармацевтична компания Новартис.

В рамките на двата дни, в който екипът бе в Пирдоп, в приемно-консултативния кабинет в болницата, бяха прегледани 168 жени. Розови панделки и стрелки указваха посоката за кабинетите.

Ехографските изследвания и прегледи направи д-р Младен Младенов, гинеколог и мамолог от Първа АГ болница „Света София”, а Жужа Илиева и Милена Велева от фондацията, следяха списъците и с усмивка даваха съвети и разяснения за кампанията, в която са се посветили. Не беше върната нито една жена, макар и останала извън предварителните списъци.

Специално за в. Камбана, Жужа Илиева даде допълнителна информация.

– В Пирдоп сме за първи път. Дамите от Инер Уил Пирдоп се свързаха с нас и всъщност това посещение е извън нашия график. Идваме от Сливен и Ямбол. Нашата цел са малките градчета. В тях има нужда да се извършват такива профилактични прегледи, а равносметката е, че на 130-140 жени, винаги има поне две находки. Трябва да е ясно, че колкото по-рано се хване заболяването, толкова по-добри шансове за успешно лечение има. За съжаление, тенденцията е възрастта на засегнатите да пада. В малките градове все още битуват предразсъдъците, притеснението от това, че лекарят е мъж. Но се радваме, че има голям интерес към кампанията, защото тук няма такива специалисти. В случай, че е диагностицирана находка, лекарят дава насоки, а ние помагаме като психолози. С много малко изключения, жените, които работим във Фондацията, сме лично засегнати от заболяването и сме преминали през него. Тоест предаването на знанието е от личен опит. Пациентките често се губят в това какъв избор да направят и по кой път да тръгнат и затова имат нужда от нашата подкрепа.

 

Добави коментар