Индустриален клъстер Средногорие стартира шестото обучение по програма BASE „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ – 2020 в София

На 21 октомври в София, в Аулата на Биологически факултет на  СУ „Св. Климент Охридски“, се проведе официалното откриване на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” /BASE/.

През следващите 12 седмици, всяка сряда – 36 участници ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите бизнеси.

Проектът е инициатива на сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Десислава Чалъмова, Директор „Бизнес развитие“, ИКС, приветства участниците в обучението, запозна ги с правилата за участие, както и сподели опита на Индустриален клъстер Средногорие с програмата до сега.

„По време на обучението ще Ви представим и запознаем с български успели предприемачи, които ще споделят своите успехи,  радости и неволи. Черпете опит от тях и дерзайте!“, каза Десислава Чалъмова.

След официалното откриване, курсът започна с първата лекция „Какво е предприемачество“ с Кирил Петков, управител на ПроВиотик АД – българска фирма, която успява да се реализира успешно на американския, европейския и азиатския пазар, чрез създаване на иновативни био продукти в координация с български и световни учени.

„Успехът има много лица, особено когато успяваш тук и сега и правиш всичко това с лекот. За мен, истинският бизнес е такъв, който може да направи услуга или продукт, които могат да са конкурентни на световни пазари, по друг начин казано – да бият конкуренцията, която е от други страни“- сподели Кирил пред участниците.

Целта на проекта е да помогне на участниците с бизнес умения и да представи пред тях възможностите за развитие на предприемачеството.

Обучението на курсистите ще продължи 12 седмици, като в края му жури ще класира и награди трите най-добри бизнес идеи.