Изложба в парламента „Морал в политиката“

150 години от рождението на Тодор Влайков

Parliament_1

Parliament_2

На 13 февруари 30 ученици от СОУ „С. Савов“ Пирдоп, с ръководител Мария Коевска, посетиха Народното събрание. Посещението бе по покана на народния представител от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Учениците от XII и IX клас присъстваха на откриването на изложба под мотото „Морал в политиката”, посветена на 150 години от рождението на Тодор Влайков. Изложбата е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Гост на събитието бе правнукът на Тодор Влайков – Райко Влайков.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева произнесе слово, в което посочи, че сред най-ценните неща за които Тодор Влайков е ратувал са необходимостта от морал в политиката, от духовност, от разбирането му за политиката като служба на отечеството.

Събитието се организира от Фондация за свободата „Фридрих Науман“, в сътрудничество с Националния литературен музей, Научния архив на Българската академия на науките, Сдружението на българските писатели и Архива на либерализма в Германия.

Пирдопските ученици разгледаха изложбата, в която са включени 24 пана, които разкриват многостранната дейност на Тодор Г. Влайков като народен представител, основател на Радикалдемократическата партия, педагог, публицист и общественик. Експозицията проследява неговия принос за развитие на либералната идея в България и връзката му с немския теолог и либерален политик Фридрих Науман.

Учениците посетиха и пленарната зала по време на заседание, в което Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаряше на предварително поставени и въпроси.

Димитър Делчев запозна гостите с работата си в Парламента и им разказа как протичат дискусии по даден въпрос за приемане на закони.

Всички останаха впечатлени от сградата на парламента и нещата, които научиха. Изразяваме благодарността си към Димитър Делчев, Йордан Биков и Димитър Гочев, които осъществиха посещението.

Вирджиния Антонова, XII а клас

Добави коментар