Иван Иванов получи званието „Почетен гражданин на Златица“

 

80 години изпълнени със смисъл и съдържание

80godiniIvanIvanov-1

„Един пълноценен живот, отдаден в името на обществото и семейството!”. В обобщен вид такъв бе коментарът на гостите, уважили поканата на кмета на село Карлиево Иван Иванов да присъстват на тържеството по случай неговия 80 годишен юбилей. То се проведе в ресторант „Средногорие” в Златица.

На видео стена се прожектираха фрагменти от трудовия му живот, а дикторът разказваше неговата биография.

Тържеството бе открито от кмета на общината инж. Магдалена Иванова. Тя покани общинските съветници да излязат отпред и прочете решението на ОбС, с което юбилярът се удостоява със званието „Почетен гражданин на Златица”. Наградата е съпроводена с грамота и плакет. Всички съветници изказаха на Иван Иванов най-добри пожелания за здраве и дълъг живот и все така да бъде с добър дух и му поднесоха подаръци.

Пожелания към него отправиха изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” д-р инж. Илия Гърков, председателят на Ловно-рибарското сдружение „Сдреногорие” Дамян Ненов, инж. София Торолова – административен директор в „Елаците- Мед” АД. Прочетен бе и поздравителен адрес от областния управител на София област Росица Иванова и от изп. директор на „Елаците Мед”АД инж. Добри Цветков.

Силно развълнуван, Иван Иванов благодари на гостите за оказаното му внимание и топлите думи и вдигна тост. Общинското ръководство бе подготвило подарък изненада. Повече от час на сцената играха и пяха изпълнители от състав „Елика” от Пловдив. Тържеството продължи до зори с много песни, танци, хора и ръченици.

Ето какво каза за юбилея си Иван Иванов: „80 години! Та това години ли са?! Освен това всичките са изпълнени със смисъл, със съдържание, не са отлетели безсмислено. Всеки мой ден е бил изпълнен с мисъл, с решаване на задачи, с работа.

За мен е важно следното: всеки човек трябва да има своята си история. Тя е дотолскова важна, доколкото влияе върху поведението ти в момента и дава посоката за бъдещето. Както се казва – няма бъдеще без минало.

Винаги съм казвал: „Не многото години правят човека пълноценен, а малко години, но изпълнени с много живот!”

„Честит юбилей г-н Иванов! До нова среща на 100 годишнината ти!” – това бяха най-често изказваните пожелания към него.

 

80godiniIvanIvanov

 

 

Иван Стойнов Иванов е роден на 23 май 1935 г. в с. Карлиево. Учил е в с. Карлиево, с. Челопеч, Пирдоп, Перник и с. Райново. Има придобита минна специалност: „Експлоатация на полезните изкопаеми”. Освен това е завършил Висшата профсъюзна школа в София.

Започва работа в „Горубсо” гр. Мадан през 1955 г. като началник смяна. Там работи няколко години като началник участък, зам.-главен инженер, главен инженер, начални рудник, старши инженер, началник прахово вентилационна служба, старши инженер по пробивно-взривни работи и шахтостроене на III рудоуправление. Тогава по решение на Министерството на тежката промишленост ръководството на „Горубсо” му възлага прокарването на скоростна проходка за разкриване на богати металозалежи, с цел повишаване ефективността на Комбината. Под негово ръководство се постига национален рекорд от 343,40 м. проходка. Този рекорд не е надминат досега в рудодобива. Поради този факт Иван Иванов и още 4 миньори са предложени за званието „Герой на социалистическия труд”. По поръчение на Главна дирекция „Горубсо” е пращан в проблемните три рудника тогава – „Баран”, „Върба” и „IX септември”. За тези му дейности и други заслуги е награждаван многократно. Бил е четири пъти „Отличник на Министерството”, три пъти национален първенец с „Народен орден на труда” – бронзов, сребърен и златен, орден „Георги Димитров“.

След като става утвърден специалист, започва работа в Държавни мини „Маджарово”. Тук работи в Производствения отдел като старши инженер по пробивно-взривни работи. След това го назначават за началник рудник „Арда”. На този обект е награждаван три пъти като първенец на предприятието, един път като национален първенец.

През 60-те години, по покана на ръководството на Държавни мини „Челопеч” постъпва на работа в Челопеч като началник участък, началник минно-спасителна секция и началник рудник. През този период работи основно обществено-политическа работа. Съветник е в Общинския съвет на община Средногорие два мандата. По време на Стопански минно-металургичен комбинат Средногорие е бил председател на съвета на председателите на профсъюзите на всички рудодобивни и нерудни предприятия, на металургичните и преработвателни предприятия от цяла България. Носител е на златна значка на Българските професионални съюзи. Участва активно в строителството на националния обект МОК „Елаците”. За тази му дейност е награден с орден „Червено знаме на труда”. За високи успехи в производствената дейност е награден с най-високото правителствено отличие – орден „Народна република България I степен”.

Председател е на Ловно-риболовното дружество в гр. Средногорие в продължение на 18 години. Председател е на федерациите по борба в гр. Средногорие. За четири месеца извежда отбора от окръжна група в националната.

От 1995 г. е избиран и назначаван за кмет на с. Карлиево в продължение на 5 мандата последователно. Неговата дейност като кмет е известна: Негова е заслугата за ремонта на кметството, ремонта на църквата, детска площадка, три моста, смяна на водопровод, нов водоизточник за питейна изворна вода, клуба на пенсионера, модерен съвременен казан за изваряване на ракия, построяване на хижа, водоснабдяване, ограждания и ритуален обект на гробището, почистване на реките, корекция на част от канализацията и др.

Най-важното в неговия стил на работа е диалогичността, „балансираната политика” към ръководствата на предприятията, общините, обществените организации, НПО.

През 2005 г. е удостоен със званието „Носител на почетния знак на Златица”.

Добави коментар