Златичанинът Захари Зашев стана вицеевропейски шампион по борба

 

 

В Рим, Италия, от 30 юли до 5 август, се проведе европейското първенство за юноши и девойки по борба. България имаше представители и в трите стила – класически, свободен и девойки. На 31 юли, националът по класическа борба от Златица – Захари Зашев – спечели среброто в категория до 77 кг на класическия стил, след като на финала отстъпи пред руснака Егор Кадиров с 0:9.

Преди това, той записа 4 победи – 8:0 срещу чеха Пруса с технически туш, 4:3 срещу грузинеца Гурули, 9:0 срещу турския състезател Ербай, а на полуфинала прегази и украинеца Васецки също с 9:0. От своя пръв треньор Иван Нешков, Захари е получил наставление да победи или европейски, или световен шампион, за да може да стигне до най-високото стъпало. Съперникът му на финала, Кадиров, е представител на дагестанската школа по борба, една от водещите в Русия.
Другият български представител, който също е от Златица, но за съжаление записа поражение още на старта, е Светослав Николов (82 кг). Той загуби от Такаш (Унгария) със 7:13.

В момента, Захари Зашев е състезател на „Левски” София, а Светослав Николов се състезава за „Ботев-93”, Враца.

Захари започва да тренира борба от втори клас, възпитаник е на СК „Ст. Николов” Златица, с пръв треньор Иван Нешков. Новият вицеевропейски шампион два пъти е избиран за Спортист на годината на Клуба – през 2010 и 2011 г. За десетте години, в които той тренира, е бил шампион 10 пъти – 3 пъти за деца, 2 за момчета, 2 за кадети, 2 за юноши и 1 път за мъже.

През 2010 г., Зашев печели златното отличие на ДЛП по борба за деца до 13 години, в категорията до 38 кг. и стана най-младият шампион на първенството. В категория до 42 кг, Светослав Николов завоюва бронзов медал от същото състезание. През 2010 г. Захари е обявен за най-добър борец на турнира, който се провежда в памет на Стоян Николов в Златица. През 2013 г. и двамата със Светослав печелят злато от турнирите в Згориград, Самоков и Враца, но вече в категорията на момчетата. През 2014 г. в Румъния, Захари стана шампион в кат. до 60 кг., въпреки ощетяването от съдиите. В последващите състезания в Златица, борецът спечели първото място, а в Габчиково, Словакия и Мокачево, Украйна – зае третото място.

За пръв път, Захари участва на голямо първенство през 2016 г. На световното първенство в Грузия зае седмото място. През 2017 г. два пъти печели бронз при юношите. През 2018 г. е шампион при юношите и при мъжете, като се състезава в различни категории.

В годините, като изявен състезател на „Левски”, Захари Зашев допринася много за отборните класирания от различните първенства и турнири, тъй като отборът е няколко пъти шампион на България по класическа борба.

След резултатите от европейското, двамата със Светослав Николов са почти сигурни титуляри-участници на Световното първенство по борба, което ще се проведе през септември в Словакия.

Десетките медали, завоювани от възпитаниците на Спортен клуб „Стоян Николов” са доказателство, че в клуба се работи задълбочено с младите спортисти, откриват се таланти, създават се качествени и успешни състезатели по класическа борба, достойни продължители на традициите, положени от Стоян Николов. Всички медали и отличия са благодарение на професионализма и всеотдайността на ст. треньора Иван Нешков.

 

Добави коментар