„Златен прах“ постави Челопеч на световната културна карта

Zlaten prah Chelopech

На 25 юли в парк „Корминеш“ се проведе третата вечер от ІІ Международния фолклорен фестивал „Златен прах Челопеч“. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, директорът на фестивала Маргарита Богданова, общински съветници, служители от ОбА – Челопеч, жители и гости на общината.

През деня в рамките на фестивала се проведе конкурсна програма на български фолклорни ансамбли и хорове. Разделени в няколко категории, те се състезаваха за наградния фонд на фестивала. Участие взеха състави от София, Мездра, Ихтиман, Чавдар, Челопеч, Пирдоп, Златица, с. Попинци, Кремиковци, Етрополе, Пловдив, с. Варвара и др.

Zlaten Prah Chelopech - 2

Тричленното жури на конкурсната програма бе в състав: проф. Даниела Дженева, Димитър Манов и Димитър Христов.

В категорията фолклорни танци, първи станаха танцьорите от представителен танцов ансамбъл „Мездра”, които заслужено грабнаха приза. Второто място бе за танцов ансамбъл „Средец” София, а трети се класира представителен фолклорен танцов състав „Тангра”, с. Попинци.

Първото място в категория за фолклорна песен индивидуално изпълнение до 16 години бе за Елена Георгиева от с. Попинци. На второ място се класира Мелег Ерен от Пловдив, а на трето място бяха Александър Атанасов и Кирил Петракиев от с. Варвара.

Zlaten Prah Chelopech - 4

В индивидуалното изпълнение на фолклорна песен във възрастова група над 16 години, призът бе спечелен от Мария Александрова от Кремиковци. На второ място бе Лина Грозданова от с. Варвара, а трета остана Христина Дашева от с. Поибрене.

Първенец в груповото изпълнение на първо място се класира смесеният битов хор към читалище „Напредък 1869” Пирдоп, с ръководител маестро Кузман Кузманов. Певците от читалище „Т. Пеев” Етрополе се класираха на второ място, а вокална група „Златина” – Златица спечели третото място.

Вечерта жителите и гости на Челопеч имаха удоволствието да се докоснат до традициите и културата на Италия, Словакия, Румъния и Турция.

Zlaten Prah Chelopech - 1

На 26 юли бе финалната част на фестивала. На сцената отново се изявиха чуждестранните гости от Словакия, Турция, Италия и Румъния. Със своите изпълнения те пренесоха отново публиката в културата на своите страни. Българските участници през последната вечер бяха детски танцов състав „Изворчета” от ОДЗ „Х. Кр. Андерсен” – Челопеч, танцов ансамбъл „Мездра”. Представителите от Словакия изпълниха песента „Назад, назад моме Калино”, а италианците зарадваха публиката с изпълнението на песента „Полегнала е Тодора”. Турските танцьори пък показаха майсторство в изпълнението на български хора.

Zlaten Prah Chelopech - 3

По време на спектакъла се проведе и връчване на специалните награди на фестивала. Наградите мини-мистър и мини-мис на фестивала бяха присъдени на Емир Акбашак и Ейлюл Фарсак от Турция. Мис и мистър чар станаха Малина Поп от Румъния и Салваторе Чухля от Италия. Мис атракция на фестивала стана Ивана Олеярова, а мистър атракция стана Штефан Ковалчик от Словакия. Титлата мис фестивал бе спечелена от Флорина Чинца от Италия, а мистър фестивал стана Кристиан Боареску от Румъния.

Zlaten Prah Chelopech - 5

В края на заключителния спектакъл инж. Алекси Кесяков подари на всички състави грамота за участие и цветя. След награждаването, директорът на фестивала Маргарита Богданова имаше честта да го закрие. Тя изрази своята радост, че МФФ „Златен прах” поставя Челопеч на световната културна карта. Маргарита Богданова изрази и своето задоволство от постигнатия успех на фестивала и с радост обяви, че всички са в очакване на третото му издание.

Тържественото закриване на фестивала бе ознаменувано с пищна заря.

Добави коментар