За пета поредна година в Копривщица се проведе Празник на шопската спържа и суджук

 

 

1150 килограма шопска спържа – Балкански рекорд за най-голямата спържа на Балканския полуостров, и повече от 2 тона суджук привлякоха вниманието на многобройните посетители, дошли тук, в Копривщица, за да видят, да опитат, да се насладят на истинския и автентичен вкус на българската храна.

Празникът се проведе на 24 ноември в Юнашката градина към Музея на хляба и традиционните храни. Ангел Ангелов – председател на Управителния съвет на фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство България“, е създател на този празник. И не само това. Той постави Балкански рекорд: най-голям български тиган „Юнашки тиган“,основател е на “Академия кулинарен историк“, „Хлебна къща Копривщица“, „Златна Българска гайда“. Все инициативи, свързани с развитие и популяризиране на традиции и традиционни вкусове, запазване на българското.

 

 

 

– Преди пет години, когато направихме за пръв път този празник ни се смяха много, посетиха ни около 40 човека – споделя Ангелов – но с много труд, и упоритост стихнахме до тези резултати. Радвам се, че днес не се случи това, което се случи миналата година „Ефектът на прекомерния туризъм“, прекалено много хора, които не бе възможно да посрещнем подобаващо.

Тази година сме подготвени и наистина се получи един прекрасен празник. Всички тези хора не са тук случайно, а организирано, за да празнуват заедно в столицата на фолклора – Копривщица. Всичко тук е подбрано и внимателно направено, домашните разядки, лютеница, туршия – отбелязва още Ангелов.

Подготовката за провеждането на този вкусен празник тече дни преди провеждането му, защото всичко се приготвя на ръка. Може би за това е толкова вкусно. Българската народно музика, която звучеше през целия ден приповдигаше духа на празника, хората се веселяха, хапваха, пийваха винце и играеха хора. Солисти от ансамбъл „Българе“ неуморно биеха барабаните, а песните на народната певица Гуна Иванова се носеха из целия град. До късна вечер ароматът на печения суджук напомняше за идващата зима и предстоящи празници. Този празник свързах точно с това, изпращането на есента и посрещането на зимата. Атмосферата бе точно такава – хубаво вино и вкусно мезе.

Димитрина Орашъкова

Добави коментар