За необятната мощ на природата – изкачване на връх Тодорини кукли

Туристическо дружество „Свищи плаз-2013“ Златица

В знойния следобед на 2 юли, група ученици от младежката секция на ТД „Свищи плаз-2013“ потегли за поредното предизвикателство – връх Тодорини кукли в Западна Стара планина. Гостоприемната соственичката на къщата за гости „Салвия“ в гр. Берковица, Савка Атанасова, ни посрещна с усмивка. Тя ни разказа интересни факти за историята и културата на Северозападна България, насочи ни кои забележителности на града непременно да посетим.

Сутринта на 3 юли закусихме набързо и веднага се отправихме към нашата цел: международния маршрут Ком-Емине. С автобус стигнахме до х. Петрохан и след мраморната чешма поехме по туристическата пътека.

За всички поели в тази посока е важно да знаят, че х. Петрохан сега е частна собственост и не приема туристи. Има бариера, под която минахме, като предположихме, че е забранено за превозни средства, но се задейства аларма и появилия се бодигард ни каза да се върнем малко назад и да тръгнем по червената маркировка, която обикаля хижата. След около 15 минути гората свършва и продължихме по черен път през тучни планински ливади, отрупани с пъстри горски цветя. В ляво от нас останаха планинските върхове Малка и Голяма Козница, високи около 1700 м.

Тук планината ни отправи ново предизвикателство: студен северен вятър и голям, мрачен облак, който скриваше слънцето.  Вървяхме бързо и направихме няколко много кратки почивки, защото температурата беше изненадващо ниска. Облякохме всичките налични дрехи и поглеждахме с надежда към хоризонта. Така всички се убедихме, че и през юли поговорката „Зимна дрешка не е тежка“ е актуална. Планинският водач Стоян Зяпков умело ръководеше похода по обзорната пътека. Пред погледа ни се разкриваше прекрасна гледка към вр. Ком, Берковската долина, Монтана и Клисурския манастир. Вятърът отнесе мрачните облаци и всички се зарадвахме на топлото юлско слънце.

Тодорините кукли образуват тесен рид, състоящ се от четири скалисти чуки. Най-високата точка е с надморска височина 1785м. При хубаво време това е изключително красив и приятен маршрут с денивелация от около 300м. Разстоянието от 8,5 км се изминава неусетно, особено на връщане. На фейсбук страницата на Туристическо  дружество „Свищи плаз-2013“ може да разгледате прекрасните снимки, направени от Петър Белишки и Стоян Зяпков.

На 4 юли посетихме къщата-музей „Иван Вазов“. Изнесената беседа от уредничката запозна учениците с малко известни факти за пребиваването на Вазов в Берковица, както и организираните от него първи планински преходи. Ето защо берковчани се гордеят, че са родоначалници на туристическото движение в България. След изкачването на вр. Тодорини кукли, пет ученички от 8-а клас станаха членове на ТД „Свищи плаз-2013“ и в музея им бяха връчени членските книжки. Преди да напуснем този малко познат за нас кът от Родината, посетихме Клисурския манастир. Той е четвъртия по големина в България и в неделния ден дворът му беше изпълнен с хора. Въпреки това, мястото изглеждаше тихо, спокойно и някак омиротворено. Белите стени и пъстроцветните лехи се открояваха красиво на тъмнозеления фон на кипарисите. Но беше време да се връщаме…

От името на цялата група изказваме благодарност на Община Златица, която подкрепи инициативата финансово, включително и като осигури транспорт. Благодарим и на Димитър Димитров – шофьор  на училищния автобус, който за пореден път ни помогна да реализираме туристическата проява.

Още не бяхме пристигнали в Златица и вече започнахме да правим списък за следващата дестинация – вр. Руен. Това е най-сигурното доказателство за успешната работа на ТД „Свищи плаз-2013“ за популяризиране на туризма сред младежите.

Даниела Самарджиева

член на УС  на ТД „Свищи плаз-2013“