За доброто няма почивен ден: Георги Чобанов изработи и дари 300 броя предпазни шлемове

От началото на годината светът се изправи пред една от най-големите си кризи през последното десетилетие. Невидимият враг в лицето на Covid-19 парализира икономиките на страните не само в Европейския съюз, но и всички останали. Хиляди хора загинаха, милиони се разболяха. Тъжната статистика излиза всекидневно. Всичко това създаде масова паника сред хората. Но и доведе до фокусиране върху новите герои – лекарите и учителите.

В такива времена трябва да се замислим над смисъла на думите доброта, човечност и сплотеност. За жалост, жестовете на повечето хора остават встрани от прожекторите. За жалост, защото техните действия трябва да служат за пример на всички нас.

В този брой ще ви представим примера на Георги Чобанов от Пирдоп – общински съветник в ОбС-Пирдоп през мандат 2015 – 2019 г.

В социалната мрежа Фейсбук той сподели за своята изпълнена цел – изработването на над 300 броя защитни шлемове, необходими за борбата с Covid-19. Готовите шлемове той е дарил за нуждите на МБАЛ Пирдоп, Центъра за спешна медицинска помощ, Медицински Център 1, Медицинската служба към Аурубис България, община Пирдоп, дирекция „Бюро по труда”, НАП, банки, хранителни магазини и по-малките търговски обекти. Във специално видео обръщение Георги Чобанов споделя повече подробности за своята инициатива. Ето какво се казва в него.

– Предпазните шлемове са в полза на медицинския персонал в трите здравни заведения в община Пирдоп, както и за големите хранителни магазини и по-малките търговски обекти, банковите институции, застрахователните дружества, държавни структури, община, общински структури. Преди да започна производството им, се консултирах с повечето от тях, за да разбера какъв е необходимият брой от такива предпазни средства и дали биха били полезни. За мое разочарование се оказа, че достъпът до такива материали е крайно ограничен в момента или ако се предлагат някъде, те са на изкуствено завишени цени. За това реших да дам моя принос в тази насока.

С моята машина, която е за лазерно рязане и с материал, който е достъпен в почти всички магазини за офис консумативи, успях да измисля технологията, така че този щит да бъде факт и да отговаря на всички препоръчителни изисквания – да бъде лек, да е удобен и най-вече да дава една почти 100% защита на лицата, които го използват. След като събрах цялата информация установих, че са необходими около 200 бр. на първо време. Част от тях безвъзмездно са дарени на МБАЛ – Пирдоп, Медицински център I – Пирдоп, спешната медицинска помощ, медицинския център на територията на „Аурубис България”. Здравните работници харесаха и одобриха шлемовете. Тъй като се бях свързал със собственици на хранителни магазини в района, успях да раздам голяма част и на тях. Надявам се вече те да са в употреба. До голяма степен самите обекти не са обезопасени по подходящия начин, въпреки, че голяма част от тях са предприели свои действия и са оградили със стъкла съответните щандове. Сами разбирате, че това не са действия, които могат да бъдат извършени за ден или два. За това реших, че една такава инициатива би била полезна в борбата с разпространението на Covid-19. Предоставих също и 30 бр. за ползване на община Пирдоп и всичките под структури на общината, в дирекция „Бюро по труда”, НАП, някои от банките. Минах и през мобилните компании, където, за моя радост, се оказа, че имат средства, с които те осигуряват своята защита. Обиколих и по-малки търговски обекти, в които всеки желаещ получи абсолютно безплатно такъв щит и в количества, в които желаят. Тук е мястото да им благодаря, защото когато им казах, че са безплатни, те изказаха своята благодарност и не виждаха необходимост те да не заплащат тези материали. Помолих ги все пак да не го правят, а да предат доброто нататък. За съжаление се очаква, че не малко хора ще бъдат във финансово затруднение в следващите месец два, надявам се да не се стига до там, но всеки един от тях би могъл да помогне на тези хора по свой собствен начин. Като им предостави безплатно част от своята продукция, която зареждат по магазините и въобще неща от първа необходимост, например. Считам, че това би могло да бъде предприето и като действия и в много други общини.

Тъй като територията на България има много фирми, които се занимават с подобен тип дейност – лазерно гравиране, искам да е обърна към тях. Не се притеснявайте да се свържете с мен. Ще ви предоставя абсолютно безплатно файловете за изработката на тези шлемове с цялата подробна технология, така че да спестя максимално много от времето ви. Тези 300 бр., които изработих са плод на около 4 дни с абсолютно самостоятелен труд и не съм ангажирал друг освен себе си. Така доказах и най-вече на себе си, че дори един човек може да постигне много, като има желанието и вярва, че това нещо има смисъл. Предстои да даря шлемове и на съседните общини, на лични лекари и центрове за спешна помощ от други градове.

Разбира се, какво ме накара да направя всичко това. Огромната ми признателност и благодарност към всички, които се занимават в сферата на здравеопазването, тъй като те са на т. нар. „първа линия”. Всички ние сме много благодарни за техния труд, но може би те имат нужда от още нещо. Това е нещото, което аз успях да направя. Вярвам, че това нещо ще стигне до много други хора, които имат възможност да съдействат по този начин. Недейте да мислите най-вече за печалбата. Да, всеки би казал „Ти луд ли си? Ти можеше да продадеш тези шлемове, които се купуват като топъл хляб, на каквато цена си поискаш.”. Да, така е. Всеки един от нас, който се занимава с частен бизнес, знае, че това е най-близко до акъла. Когато, обаче, човек погледне по-навътре в душата си ще разбере, че има и много по-важни неща. А това е да бъдеш човечен и да правиш добро.

Искам да изкажа своята благодарност за усилията, високия професионализъм и търпението на генерал Венцислав Мутафчийски. Смея да твърдя, че имаме късмета да го имаме, тъй като ако имаше много като него може би ситуацията в Европа и в целия свят щеше да е по-различна. Благодаря ви! С вас сме и нека всички да се примирим. Да, времената са тежки, не е особено комфортно да сме затворени вкъщи или във фирмите си, но добрите времена несъмнено ще дойдат. Така че, пожелавам най-вече да сте здрави, усмихвайте се повече, не се поддавайте на фалшиви новини, мислете и направете най-доброто, на което сте способни.