За Деня на народните будители „Геотехмин“ ООД и „Елаците-Мед“ АД подариха книжки „Родният край в моите очи“

FinalBook

За Деня на народните будители „Геотехмин“ ООД и „Елаците-Мед“ АД подариха книжки „Родният край в моите очи“ на седемте училища-партньори в едноименния конкурс. Илюстрованите издания с автентичните творби на наградените участници получиха учениците от ОУ „Георги Бенковски“ – с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Чавдар, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Челопеч, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица, СОУ „Любен Каравелов“ – гр. Копривщица и двете етрополски училища СОУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“. Организаторите на конкурса дариха на училищата и документален филм, който е запечатал най-интересните и вълнуващи моменти от родолюбивата инициатива.

През 2015 г. „Елаците-Mед“ АД и „Геотехмин“ ООД осъществиха нова инициатива в рамките на програмата си за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“. Двете дружества решиха да разпалят огънчето на родолюбие у учениците, като ги стимулират да потърсят и претворят в творби събития и личности от родния край, да се обърнат към хубавите народни обичаи и творчество, като поровят в стария скрин на баба или поговорят с близките си за родословното дърво на своето семейство. Така се роди конкурсът за рисунка и съчинение „Родният край в моите очи“.

Той се проведе от март до май 2015 г. сред ученици от 1 до 8 клас в седемте училища-партньори в населени места, в които развиваме дейност: СОУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ в гр. Етрополе, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица, СОУ „Любен Каравелов“ в гр. Копривщица, ОУ „Георги Бенковски“ в с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Чавдар и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч.

Учениците се състезаваха в три възрастови групи в няколко категории – рисунка, родословно дърво, съчинение и стихотворение. Любителите на родния край от седемте училища предадоха 292 работи, от които 224 бяха рисунки, 46 – съчинения и стихотворения и 22 – родословно дърво. Авторитетно четиричленно жури определи победителите.

Творбите, които предадоха участниците в конкурса „Родният край в моите очи“, доказват, че българската духовност е жива и богата и тя има своя живот в съзнанието на малките родолюбци. И още – както казва историкът акад. Георги Марков, председател на журито: „Миналото живее у всеки от нас. Дори и да не го усещаме, то ни свързва с дедите ни, а нашето сегашно е поредният мост, прехвърлен към онези, които ще имат задължението да живеят и след нас“.

Добави коментар