Засадиха 160 фиданки по главната улица в Златица

Продължава инициативата „Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН

На 12 октомври, в Деня на българската община, започна осъществяването на залесителните дейности по партньорския проект на четири дружествата от Група ГЕОТЕХМИН – „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД и община Златица, за засаждане на 160 дървета по протежението на улиците „Софийско шосе“ и „Вл. Варненчик“ в града. 

В дейностите се включиха и кметът инж. Стоян Генов, инж. Стоил Димитров, зам.-генерален директор „Производство” в „Елаците-Мед” АД, проф. Атанас Ковачев, автор на обследването и проекта за озеленяване, Антон Сираков, представител на фирмата-доставчик на дръвчетата.

След като първото ново дръвче бе засадено от четиримата, в обръщението си пред медиите, кметът Стоян Генов каза: „Днес в  Златица се извършва нещо хубаво. Със съдействието на фирмите
„Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД по инициативата „Нашето зелено утре”, част от програмата „Българските добродетели“, по двете централни улици „Софийско шосе и „Владислав Варненчик“, съвместно с екипа на „Елаците-Мед“, община Златица засажда общо 160 дървета, които са закупени чрез дарения от четирите компании и се добавят към проекта за рехабилитация на трите централни улици – „Софийско шосе“ и „Вл. Варненчик“ и „Розова долина”.

Инж. Стоил Димитров заяви, че четирите фирми-дарители винаги са били социално отговорни към общините, на чиято територия развиват своята дейност. „Винаги сме отворени и помагаме с каквото можем на общините, така че това партньорство да бъде ползотворно и за двете страни и ще продължаваме да работим за общото ни бъдеще. В случая, благодаря на кмета на община Златица за доброто взаимно сътрудничество” – допълни още инж. Димитров по време на засаждането.

Проф. Атанас Ковачев каза, че старата растителност по главната улица е била в една пределна възраст, силно повредена, с болести и патогени, което е означавало, че не може да живее така. „Тяхната коренова система беше повдигнала бордюри, плочки. Дървото е жив организъм, който се нуждае от смяна. Чест прави на общинския съвет и на администрацията, че се решиха на тази важна стъпка“. – каза проф. Ковачев.

Кметът на община Златица изрази още веднъж благодарност от името на общината към  четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН за помощта. – „Те ни помогнаха решаващо, чрез инициативата си „Нашето зелено утре“, като осигуриха средства и работна ръка.“ – каза той. Генов сподели колко трудно е било подготвянето на терена за дърветата, тъй като не е ползвана механизирана техника, защото под тротоарите вървят комуникации и всичко е извършено на ръка, от екипа на „Елаците-Мед“.

Дейностите по засаждането на видовете „Кълбовидна акация“ и „Каталпа“ бяха извършвани от служители на „Елаците-Мед“ и  служители на общината. След това, фиданките бяха оформени цялостно с дървени колчета. „Елаците-Мед“ бяха осигурили и водоноска, за да се полеят новозасадените дървета.

Кметът Стоян Генов изказа благодарности и към Иван Нешков, дарил пръстта за засаждането, Мирослав Арапов, управител на „Бояна” ЕООД, безвъзмездно изработил и предоставил дървени укрепващи елементи, Антон Сираков, дарил градински цветя за градинките на територията на община Златица.