Започна дългоочаквания ремонт на пътя Байлово – Смолско

remontpytbailovosmolsko

Пътят от с. Смолско през Байлово и Белопопци до Горна Малина и София е изграден през 70-те години на ХХ в., но до ден днешен никой от държавата не е положил никакви усилия за поддържането му. От поне 15 години, участъкът от село Смолско до Байлово е в окаяно състояние. Писани са писма до всевъзможни местни и държавни институции – кмет на община, президент, премиер, министър на регионалното развитие, Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ).

Вследствие на тези усилия се стига до избор на изпълнител за ремонт на пътя и сключване на договор с него на 29 ноември 2007 г. Близо година по-късно е издадено и разрешение за строеж от областния управител на Софийска област. На 19 февруари 2009 г. е подписан протокол за откриване на строителна площадка и започват ремонтните дейности в най-критичния участък между Байлово и Смолско. Два месеца по-късно работата спира поради изчерпване на заделената сума за ремонта. През лятото на 2014 г., АПИ назначава дата за откриване на процедура за избор на изпълнител на ремонта, която обаче отново е спряна.

На 20 септември 2016 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира ремонта на 31 км от път III-6004 (Долни Богров – Пирдоп) Горна Малина – Белопопци – Байлово – Смолско – (Бенковски – Петрич)“ (от км 0+000 до км 31+800). Отсечката е дублираща на подбалканския път I-6 в участъка през Гълъбец. Ремонтните дейности се изпълняват от ДЗЗД „Белмекен 2015“ по договора за текущо поддържане на републиканските пътища в Софийска област. Строителните работи ще бъдат преустановени преди началото на зимния сезон и и ще продължат през следващата година. Индикативната стойност е 2,5 млн. лв.

Ще бъде извършен цялостен ремонт на настилката в участъка от с. Байлово до отклонението за с. Каменица (от 14-ти до 18-ти километър). Предвидено е машинно изкърпване на настилката в участъците от км 0 до км 14 и от км 18 до км 31. Ще бъде подобрено отводняване на пътя, чрез профилиране на банкети, възстановяване на съществуващите земни окопи и почистване на бетоновите отводнителни улеи. Ще бъде обновена хоризонталната пътна маркировка, възстановени ограничителните системи и т. н.

ВСИЧКИ ЗАЕДНО ПОСТИГНАХМЕ ТОЗИ УСПЕХ

  • • Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, пред в. Камбана

– Г-жо Йотина, разкажете ни малко повече за старта на така очаквания ремонт на пътя Байлово-Смолско?

– През 2008 г., след като бе подписано разрешително за строеж, може би поради изчерпване на средствата в Агенция „Пътна инфраструктура”, не успя да се осъществи ремонтът на пътя Байлово  Смолско. От този момент до сега – общинското ръководство, отделни хора и институции, и въобще всеки, който имаше възможност да се допре до изпълнителната власт, опитвахме, за да може да стане факт този ремонт. Беше много трудно наистина  имаше- посещения от депутати, правиха се протести, затворихме пътя при ханче Мирково… В годините, лошото състояние на пътя стана и причина фирмите да отказват транспортна услуга в този район. Но сега вече, когато ремонтът стартира, всички са много щастливи и доволни. От няколко дни кипи усилен труд. Основен изпълнител на този път по линия на капиталови ремонти, е фирма „Автомагистрали Хемус”. Няколко пъти правим посещение откакто е започнал ремонтът. Създадена е стройна организация  работи се непрекъснато, за което благодаря на фирмата. До 15 октомври ще започне асфалтирането, след това ще започне изкърпването. Дано и времето бъде с нас, и Бог да е с нас и да не забравя да подчертая – всички заедно.

Искам да изкажа благодарности към хората, които толкова години се мъчеха и търпеливо очакваха този момент, да благодаря на всички, които се включиха активно да търсим заедно пътища за вкарване на този път в областната стратегия за развитие и в плана на Агенцията. Специални благодарности към Георги Златев, който отговаря за капиталовите ремонти в АПИ. Този човек идва няколко пъти на място, среща се с жители на Смолско. Много отговорно и с всички сили отстоя този участък да бъде ремонтиран, за което му благодаря.

По отношение на пътната инфраструктура, какви други обекти се реализират в община Мирково?

– В началото на месец септември бе асфалтирана главната улица в Буново. Този жест бе направен от фирма „Пътища” Пловдив, която спечели изпълнението на четвъртокласния път в Буново. Те бяха поели ангажимент, като приключат дейностите по този проект, да направят дарение към селото и това вече е факт.

– Успя ли общинската администрация да се включи в срока за подаване на проектни предложения по Програмата за развитие на селските райони?

– Да, на 3 октомври приключи приемът на документация. Община Мирково успя да подаде 7 проектни предложения. Това са четвъртокласен път с. Каменица, четвъртокласен път с. Бенковски, водопровод на с. Буново, довеждащ водопровод на с. Мирково, улици в Мирково и Смолско. Смятам, че сме изпълнили на максимум възможността за кандидатстване. Срокът бе кратък – в рамките на един месец можеше да се подават документите, но ние имахме готови проекти. Има и определена сума, за която може да се кандидатства. Сега чакаме оценката от Управляващия орган. Надявам се да имаме доста одобрени проекти, защото досега проектите, които общината е предоставяла за оценка, винаги са били на ниво и са печелили. Затова вярвам, че ще продължим тенденцията за възходящо развитие на общината.

Също така, по линия на Местната инициативна група, в която участваме заедно с общините Чавдар, Челопеч и Златица, спечелихме 58 000 лева. Предстои ни много подготвителна работа  трябва да се изработи стратегия, да се приемат съответните законови актове от Общинските съвети, за да можем през месец юни 2017 г., да подадем нови проекти.

 

Добави коментар