Започва приема на нови ученици по проекта за дуално обучение в АТПГ Златица


Две поколения заедно. Симеон Дечев, началник смяна в Металургично производство в „Аурубис България“ със сина си Любомир Дечев. Виолин Димитров и майка му Христина Цветанова, супервайзер Оперативно закупуване и складово стопанство в металургичния завод.

Започва приема на нови 30 ученика по проекта за дуално обучение в Аграрно-техническата професионална гимназия в гр. Златица. Между 3 и 5 юли 2019 г. всеки успешно завършил седмокласник може да подаде документи за специалностите „Електрообзавеждане на производството“, „Машини и съоръжения за заваряване“ и „Автотранспортна техника“. Дуалното обучение обучение се осъществява с подкрепата на „Аурубис България“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Елаците Мед“ АД, „Геотрейдинг“ АД, „Геострой“ АД и Групата на инженеринговите компании в региона. По програмата вече се обучават 43 младежи. 21 от тях сега завършват осми клас, 22 – девети.

Виолин Димитров и Любомир Дечев са сред учениците, които започват професионалното си обучение в Златица преди две години. Двамата търсят възможност да тръгнат по стъпките на своите родители.  Показват отличен успех и получават стипендии по проекта ,,Домино”.

Любомир Дечев завършва девети клас с профил „Машини с цифрово програмно управление“. Баща му Симеон Дечев започва работа в медодобивния завод на „Аурубис“ през 1995 г. като апаратчик в Електролитно производство и по-късно се прехвърля в Металургия, където от 2007 г. е началник смяна.

Любомир споделя: “Интересувам се от технологичните процеси в завода, където баща ми работи от дълги години. Практиката в компанията ще е от полза за бъдещето ми развитие. Мисля, че това е най-добрия начин да допълня знанията си от училище и да добия представа за работния процес.“

Виолин Димитров също завършва девети клас с профил „Машини с цифрово програмно управление”. Майка му Христина Цветанова е супервайзер Оперативно закупуване и складово стопанство в „Аурубис България“. Започва работа там през 1997 г. като специалист по контрол на качеството и целия й професионален професионален път е свързан с компанията. „Очаквам тази есен да започна и практическото си обучение, което ще се провежда на място в завода”, казва Виолин. „Така ще мога да се запозная отблизо с производствените мощности и с реалната работна среда“.

Компаниите-партньори в проекта ще продължат да осигуряват финансова подкрепа за специалностите в паралелките по дуално обучение, като подпомагат обновяването на базата, закупуването на учебни материали и осигуряват допълнителни стипендии и награди за отлично представилите.

Снимка: