Завърнахме се с обогатени знания за историята, бита и величието на Първото българско царство

От 21 до 23 октомври Туристическо дружество „Свищи плаз – 2013“ гр. Златица проведе екскурзия до Шумен и околните забележителности, която е част от Календарния план за 2022 г. Пътуването с красивия автобус на школа „Средногорци“ започна от центъра на град Златица и продължи през живописните Подбалкански път и Прохода на републиката. Бяхме настанени в хотел „Орбита“ в западната част на град Шумен – на границата между Природен парк „Шуменско плато“ и прелестния лесопарк „Кьошковете“. Въпреки, че е най-старият хотел в района, построен през 1930 г., бяхме посрещнати любезно, настанихме се в приятни стаи и се насладихме се на вкусна вечеря с жива музика в ресторанта на хотела.

В събота започна същинската част от нашето пътешествие. След закуската в хотела се отправихме към нашата първа спирка – историко-археологически резерват Плиска – столица на Първата българска държава в периода 681 г. – 893 г. Разкритите останки от града са консервирани и са обособени като музей на открито, а в музейната експозиция на закрито са изложени предметите, свързани с бита, духовната и материална култура на някогашните жители на столицата. Централно място в останките на Плиска заема цитаделата – укрепеният жилищен дворец на българските владетели. Тя включва руини на езически храм, дворцова църква, жилища на владетеля и семейството му и др. Близо до Източната порта разгледахме Голямата базилика – останки от манастир, някога защитаван с висока над 4 метра каменна ограда. Нейният строеж е започнал веднага след приемането на християнството и в продължение на 250 години е била средище на духовния живот на столицата и на тогавашна България. Посещението в Плиска завърши с един уникален културно-исторически комплекс – „Дворът на кирилицата“. Комплексът се състои от няколко части – Буквите (място, където са разположени внушителните скулптури на кирилските букви), Алеята на писателите от различни националности, сътворили литературни шедьоври с тези букви и Крепостта. Следващата дестинация за деня беше историко-археологическият резерват Мадара. Там се изкачихме до скалните пещери и прочутия барелеф Мадарски конник, който е единственият скален релеф в Европа от периода на Ранното средновековие и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Последното организирано посещение за деня беше на архитектурния комплекс „Създатели на българската държава“ (по-известен като „1300 години България“). Монументът се извисява над град Шумен и пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. През късния следобед разполагахме със свободно време, за да разгледаме централната част на Шумен и забележителностите в града като Регионалния исторически музей, Военния клуб, Паметника на свободата и най-големия мюсюлмански храм в България – Томбул джамия.

На 23 октомври сутринта напуснахме хотела, за да продължим нашата туристическа програма с посещение на останките на Шуменската крепост, разположена върху Шуменското плато. През ХIII-ХIV в. тук е бил изграден средновековен град с ключова роля в българската история. Последната спирка от нашата екскурзия беше Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“. Той включва реставрирани и консервирани части от разкопките на втората българска столица Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети. Сред тях се откроява Преславското съкровище, което включва над 120 златни и позлатени украшения от X в.

През цялото време на нашето пътуване, Александър Симеонов, шофьорът на автобуса, спокойно изчакваше събирането на групата и се съобразяваше с всички наши желания за спирки, почивки и интересни дестинации, които искахме да посетим, за което му благодарим.

Завърнахме се в Златица заредени с добро настроение и обогатени знания за историята, бита и величието на Първото българско царство.

Лало Лалов – студент в СУ „Климент Охридски“