Последна мобилност в Турция за ученици от СУ „Саво Савов“ по програма Erasmus+

Мобилност в Турция 18.06.-25.06.2022 год.

Ден първи от последната мобилност по проект Еразъм+ “CAUTION! Rise of the Eco-Warriors!” – рано сутринта бяхме на летище София за директен полет до Истанбул, откъдето започна нашето пътуване. Учениците изпълнени с много притеснение от първия полет със самолет,  пристигнахме на огромното летище в Истанбул. С малко премеждия и много смях открихме куфарите си и потеглихме с шатъл към хотела.

Настанихме се и тръгнахме да открием нещо за обяд, кебап има навсякъде, така че беше лесно… Не ни остана нищо друго, освен да потеглим на разходка из стария град – пристанището, църквата Света София, площад Султанахмед, след това поседнахме в парка и се наслаждавахме на преминаващите тълпи от хора.

Истанбул – един необичаен старт на мобилността, среща ден по-рано от предвиденото, запознавайки се с културния и исторически облик на Истанбул. С партньорите ни по проекта от Португалия, Испания, Полша, Литва и домакините от Турция се отправихме към джамията “Еюп Султан” (Eyüp Sultan Mosque). Следващият обект, който посетихме беше хълма “Пиер Лоти” (Pierre Loti Hill), до който се качихме с кабинков лифт и се насладихме на невероятна гледката. След това посетихме парка “Миниатюрк”, където на едно място успяхме да „посетим“ множество забележителности, чрез миниатюрните им макети, гордост за Турция. Като например “Гробницата на султан Ахмед Първи” (The Tomb of Sultan Ahmed the 1st), Летище “Ататюрк” (The Ataturk Airport), “Света София” (още позната като Голямата Джамия „Света София“ – Hagia Sophia), мостът “Босфора” (Bosphorus Bridge) и още много обекти. Как да се насладим на пъстротата и красотата от Европейската и Азиатската част на града, ако не на разходка с лодка по Босфора!

Уморени, но силно впечатлени се отправихме към Афионкарахисар, града на домакините.

За учениците от Турция, учебната година беше приключила и повечето ученици се радваха на заслужена лятна ваканция, други ни придружаваха неотлъчно през всичките дни. В Афионкарахисар бяхме само първия и последния ден, през останалото време нашите домакини ни бяха подготвили богата и развлекателна туристическа програма, преплетена с разнообразни и забавни дейности, чиято цел е да изградим устойчиви приятелства, да бъдем част от общност, която е икономически, екологично и социално устойчива, да ни насърчават в опазването на околната среда чиста, за да се съхрани за бъдещите поколения и все повече ученици да осъзнаят, че прекомерното консуматорство унищожава живота ни.

Посетихме Памуккале и Хиераполис, комплекс който през 1988 става част от списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. От дълбока древност Памуккале е било прочуто, тъй като се смятало, че изворите са лековити, а името „хиера-полис“ (свещен град) било избрано заради многото светилища, които се намират тук.

Един от дните посетихме Фригийската долина (Frig Vadisi на турски), с останки от 3000-годишна цивилизация, е голяма област, която се простира в централните анадолски и егейски  региони. Силите на вятъра и водата върху вулканичната  скала туф са оформили зашеметяващия пейзаж от скали и приказни комини, който прилича на този на  Кападокия. От 2015 г. районът е в предварителния списък на  ЮНЕСКО за световно наследство. Местни жители ни учиха как да точим и приготвяме турско гюзлеме.

За нас беше чест да посетим и разгледаме Анталия – живописен град, заобиколен от високи планини и от Средиземно море. Притежава красив плаж, на който се насладихме. Районът на града е изпълнен с множество археологически и исторически обекти. Градът е един от важните центрове на така наречената Турска ривиера.

За всички нас беше незабравимо преживяване, което за съжаление беше и последната среща с много от партньорите. Незабравими спомени от няколко онлайн и реални срещи се превърнаха в трайни и силни приятелства.

Ето и впечатленията на част от учениците, участващи в тази последна мобилност по проекта:

Цветомир Минев:

– Впечатленията ми от Турция са, че е една много красива страна. Доста топло време, а хората доста приятни. Имат и много вкусна храна.

Дарина Велчева:

– Мобилността в Турция определено беше незабравимо преживяване, изпълнено с безброй приключения, тонове смях и множество усмивки. Убедена съм, че тази седмица остави трайна следа в нашите сърца! Всеки от нас пази спомена за седем дневното приключение, в което се втурнахме, без да знаем какво ни чака и без да знаем с колко бързи темпове всъщност се случваше всичко. Ако трябва да опиша мобилността в Турция с една дума, тя е неповторимо.

Екип на СУ „Саво Савов”