„Елаците-Мед“ посреща професионалния си празник с добри производствени резултати

„Елаците-Мед” отчита добри производствени резултати към датата на професионалния си празник – 18 август, Ден на миньора. Показателите са постигнати в ситуация на високи цени на енергията, затруднени доставки на реагенти и оборудване, материали и консумативи заради влошената международна обстановка. Това обобщи в интервю пред местни медии изп. директор на фирмата, инж. Драгомир Драганов, след откриването на обновените църква и хижа „Сакарджа” в село Чавдар на 15 август.

Изп. директор на „Геотехмин“ ООД Доминик Хамерс и
инж. Драгомир Драганов, изп. директор на „Елаците-Мед“ АД

„Поради зачестилите случаи на Ковид-19, решихме да отменим всички тържества. Бяхме предвидили големи чествания, но от гледна точка на сигурността и опазване здравето на хората, Денят на миньора ще бъде отбелязан скромно. Св. Иван Рилски ще бъде почетен в параклиса в Обогатителния комплекс и в Етрополския манастир. За всички, които са на работа, ще бъде осигурен празничен курбан. Ще участваме и в тържествения молебен в църквата Света Неделя в София.” – каза инж. Драганов.

Изпълнителният директор заяви още, че предприятието изпълнява производствената си програма, но срещат трудности с доставките навреме на определени материали и консумативи. Той посочи, че са затруднени доставките на резервни части от Беларус, но с доставките от Украйна засега няма проблем. За стоките, които са доставяни преди това от Русия, са намерени алтернативни производители от ЕС и Турция.

Инж. Драганов обясни, че повишените цени се отразяват на себестойността на продукцията.

Както е известно, компаниите от Група ГЕОТЕХМИН, осъществяват и дейности в строителството. Изп. директор на „Геотехмин” ООД, Доминик Хамерс, обясни, че в строителството цените на материалите са се повишили много в последната година. „Работим с обществени поръчки и договори, подписани преди Ковид пандемията през 2019 г., които сега се изпълняват. Надяваме се предложенията за индексация на цените да станат факт, защото в този сектор е изключително трудно. Въпреки това, ние продължаваме работа и изпълняваме ангажиментите, които сме поели и се надяваме да дойдат по-добри времена”, каза още Хамерс.

Разбира се, резултатите на „Елаците-Мед” не биха били постигнати без хората, работещи в компанията. Инж. Драганов съобщи, че няма недокомплект по отношение на човешките ресурси. Известни затруднения има по отношение на средноквалифицирания персонал. В тази връзка, „Елаците-Мед” подкрепят дуалното обучение в Средногорския район и Етрополе, което е работеща формула на професионално обучение и ще продължават сътрудничеството си с тези училища.

На въпрос за реализиране на проекти за използване на възобновяеми източници, инж. Драгомир Драганов отговори, че в момента се работи по един малък фотоволтаичен парк с мощност 1 MW. Подготвя се реализиране и на друг проект с мощност 30 MW, който ще бъде изграден на терен в община Мирково. Енергията ще се ползва изцяло за собствени нужди.

Доминик Хамерс и инж. Драгомир Драганов заявиха още, че Група ГЕОТЕХМИН ще продължи да подпомага общините, в които развива дейност, като бе отбелязано, че средствата, насочени към тях, се увеличават. „Не виждаме предпоставки да бъде прекратена социалната ни програма. Винаги намираме подкрепа не само от общинските ръководства, но и от обществеността. Това ползотворно сътрудничество ще продължи в рамките на Благотворителната програма „Българските добродетели.” – казаха още двамата директори.