„Елаците-Мед“ АД отпразнува 44-годишната си успешна история

• Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи грамота и плакет „Почетен гражданин на Община Етрополе“ за изключителни заслуги

• За 20 години в Група ГЕОТЕХМИН са изпълнени уникални проекти, свързани с дългосрочното, ефективно и устойчиво развитие на „Елаците-Мед“

На 23 август на централния площад в Етрополе „Елаците-Мед” АД отпразнува професионалния си празник – Деня на миньора. Празникът бе по-специален, тъй като бяха отбелязани и 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на дружеството към група ГЕОТЕХМИН. Тържеството събра над 6 000 души, сред които бяха ветерани, които през 70-те години на миналия век са изграждали рудника, служители и работници от „Елаците-Мед“ АД и дружествата от група ГЕОТЕХМИН.

На тържественото отбелязване по повод двете годишнините присъстваха и всички членове на Надзорния и Управителния съвет на „Елаците-Мед“, зам.-управителите на Геотехмин ООД д-р Иван Вутов и д-р инж. Владимир Вутов, изпълнителният директор Доминик Хамерс, всички ръководители на дружествата от група ГЕОТЕХМИН.

Официални гости на тържеството бяха вицепремиерът Марияна Николова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, директорът на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката Станислав Станков, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Присъстваха също и кметовете от региона: Цветанка Йотина – община Мирково, община Чавдар – Пенчо Геров, община Пирдоп – Ангел Геров, община Копривщица – Генчо Герданов, Валентин Петров – кметство Душанци, Магдалена Иванова – община Златица, Ненко Миндилов – кметство Карлиево, Николай Лилов – кметство Петрич и на община Антон – Стоян Гарчев, представители на организации, синдикати, граждани и гости на община Етрополе.

Гостите имаха възможност да се запознаят с интересни факти от историята и перспективите за развитие на минния комплекс, роден по времето на социализма и развит след приватизацията от изцяло българския мениджмънт на „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ до високотехнологична и ресурсно ефективна минна компания, една от най-съвременните в бранша в света.

Тържественото отбелязване на годишнините започна с производствена обиколка на официалните гости в Рудодобивния комплекс. Домакините ги запознаха с постиженията след приватизацията. Сред тях е същественото разширение и удължаване на експлоатацията на находището и жизнения цикъл на рудника, и целия минен комплекс с 25 години, както и успешното преминаване на минния комплекс към интелигентна индустрия. Благодарение на внедрените високи технологии и модерно оборудване компанията добива и преработва рентабилно руди с по-ниско съдържание на метали. Днес рудник „Елаците“ се нарежда на едно от първите места в Европа по производствена мощност в добива на медни руди. „Иновациите водят до качествена промяна на производствения процес и това позволява оптимално усвояване на природните ресурси и оползотворяване на полезните компоненти в тях“, според инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на компанията.

В приветствието си по време на тържественото събитие по повод празника кметът на Етрополе Димитър Димитров отбеляза голямата отговорност на компанията във всички сфери на обществения живот. Председателят на Общински съвет –  Етрополе Марин Маринов връчи грамота и плакет „Почетен гражданин на Община Етрополе” на проф. дтн инж. Цоло Вутов за изключителните му заслуги за развитието на община Етрополе. Той отбеляза, че проф. Вутов винаги е бил близо до гражданите на Етрополе, до хората и техните тревоги и вълнения и винаги им е помагал.

Проф. дтн инж. Цоло Вутов благодари за високата оценка и допълни, че тя е за всички, които са допринесли за развитието на Етрополе. Той се върна назад във времето, когато преди 44 години на 100 м. от площада в центъра на града е било управлението на МОК „Елаците“ и отбеляза големите заслуги на някои от ветераните – строители, специалисти и мениджъри, които бяха сред гостите на събитието. „Защо честваме и 20 години? Защото днес с гордост можем да кажем, че „Елаците-Мед“ е едно от най-съвременните предприятия не само в Европа, но и в света“ – каза проф. дтн. инж. Цоло Вутов. И допълни, че за 20 години, откакто предприятието е в група ГЕОТЕХМИН, са направени дълготрайни инвестиции в оборудване, машини и околната среда за 1 млрд. лв. Средната работна заплата е увеличена от 270 долара на 1270 долара в момента. Управителят на Геотехмин очерта и приоритетите пред компанията в бъдеще: социална политика, образование, политика за задържане на младите хора в България. „Няма да има по-хубаво място за живеене от България“ – каза той.

Официални поздравления за празника бяха поднесени от Марияна Николова, Бисер Петков, Красимир Живков, Станислав Станков, проф. д-р инж. Любен Тотев и председателя на БТПП Цветан Симеонов. Поздравления изпратиха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметове, партньорски организации, компании, училища.

Тържествен водосвет за здраве, успех и благоденствие бе отслужен от  Н.В.Пр. Ловчанския митрополит Гавриил. Той поздрави проф. дтн инж. Цоло Вутов и ръководството на група ГЕОТЕХМИН и „Елаците-Мед“ за стремежа им да създават материални и духовни ценности и радост за хората.

На празника, който събра в едно минало, настояще и бъдеще се чуха много топли думи на благодарност и признателност към всички хора, които стоят зад успеха на компанията през годините. Наградените за принос и заслуги, както и за постигнати високи резултати са много. В седмиците преди това тържествено честване бяха връчени близо 1000 юбилейни медала на мениджъри, служители и партньори с принос за развитието на „Елаците-Мед“.

След официалната част се премина и към богатата празнична програма.

Първи на сцената се изявиха танцьорите от Танцов ансамбъл „Балканска младост“ към читалище “Тодор Пеев – 1871” Етрополе, а след тях се изявиха музикантите от „Етрополската духова музика“.

Всички се пренесоха в родопския край с изпълненията на формация „Орфикус“, гайдаря Петър Янев и Валя Балканска. След тях настроението бе повдигнато от изпълненията на певицата Нели Петкова и балет „No name“.

Със своите превъплъщения Краси Радков развесели всички присъстващи. Веселото настроение бе повдигнато още повече от изпълненията на Николина Чакърдъкова, която бе подкрепена на сцената от Неврокопския танцов ансамбъл и Боби Шапков. Песните на Николина Чакърдъкова накараха гостите на празника да извият кръшни хора.

Грандиозният финал на празничната програма бе даден късно вечерта с изпълненията на музикантите от Ку-Ку Бенд, Гъмзата Брас Шоу и балерините от балет „Магаданс”.

Присъстващите се веселиха до среднощ, когато събитието за отбелязването на двете значими годишнини в историята на компанията завърши с тържествена 30-минутна многоцветна заря.