Елаците-Мед АД – Възстановяване на войнишки паметници

3 mart ElaciteMedAD1

В навечерието на Националния празник на България, Трети март, ръководствата и служители от „Елаците Мед”АД и на община Мирково почетоха паметта на загиналите за освобождението на страната. Пред паметника на генерал-лейтенант Каталей, изграден край село Бенковски, в памет на руския пълководец и загиналите руски войни за освобождението на страната, на 2 март се събраха множество жители от района, за да изразят своята признателност.

Присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, инж. София Торолова – административен директор на „Елаците мед”АД, кметовете на кметствата Бенковски и Петрич – Никола Чолаков и Николай Лилов, секретарят на община Пирдоп Николина Божкова.

С приветствени думи към присъстващите се обърна Никола Чолаков, изразявайки благодарност към всички, участвали във възстановяването на паметника и облагородяването на местността около него. В приветствието си Цветанка Йотина акцентира върху исторически факти, довели до освобождението на България и сподели възхитата си от подвизите на руските и българските войни. Реч произнесе и инж. София Торолова, която от името на „Елаците Мед”АД изрази дълбоко преклонение и признателност пред героите от Руско-турската освободителна война. Тя припомни историческите събития през далечните 1877 г. и 1878 г., и акцентира върху боевете край Петрич и героичната смърт на генерал-лейтенант Василий Каталей, на когото след Освобождението е изграден паметник. През месец февруари паметникът на генерал-лейтенант Василий Василиевич Каталей е бил възстановен, благодарение на дарените средства от „Елаците-Мед” АД и безвъзмездния труд на екип от фирмата, като част от програмата за Корпоративна социална отговорност на „Елаците-Мед” и „Геотехмин”: „Опазване на историческата памет и културно-историческите паметници.” Построени са път и стълби до самия паметник. Възстановена е основата на паметника, като е облицована с нови плочи и е поставена ограда. Прилежащата територия около паметника е асфалтирана и облагородена, за да могат признателните потомци да отдават своята почит.

3 mart ElaciteMedAD

В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Множеството присъстващи граждани се отправи към местността „Мурта”, за да положи венци и цветя и пред костницата на 28 офицери и войници,  загинали геройски за освобождението на този край.

Добави коментар