Еднодневен поход до връх „Богдан“

На 11 юли 2020 г., ТД „Свищи плаз – 2013“  гр. Златица проведе еднодневен поход до връх Богдан. Планинските водачи Ваня Велчева и Стоян Зяпков организираха и ръководиха проявата. Най-малкият участник беше ученик от трети клас, но като цяло в групата имаше както деца и младежи, така и ветерани. Мероприятието премина при спазване на всички противоепидемични мерки. Беше осигурен пакет суха храна от туристическото дружество.

Сутринта потеглихме от гр. Златица с училищния  автобус, предоставен от Общината. Към  групата се присъединиха и три коли. Към 8:30 ч. пристигнахме в гр. Копривщица и поехме по пътя към връх Богдан. Затруднихме се в намирането на правилната посока, тъй като на места липсва маркировка и указателни табели. Настигна ни местен човек, който яздеше на кон и ни каза, че „…този път води мно-о-ого надалече”. Въпреки че посрещнахме с усмивки това обяснение, след около шестчасов преход се убедихме сами в правотата на неговите думи.

Първоначално групата вървеше по черен път, който премина в  стръмна пътека под върха. “Голям Богдан е най-високото място на Средна гора. Той е гол, но завършва с чука, покрита с лес. В средата на тая китка –  както нарича подобни горици народът – има полянка… Столетни букови гори обличат стръмнините и на двата Богдана… Сега почти нищо не струват… те са оставени без надзор; сечат се, умират, заглъхват”. Така описва нашия маршрут Иван Вазов в пътеписа си „Богдан – излет из Средна гора“. Авторът сам е поставил под текста дата – 1897 г.

По пътя към върха ние се насладихме на същите спиращи дъха гледки и прохладни сенки, макар и след повече от сто години. С този туристически поход ТД „Свищи плаз – 2013” отбеляза 170-годишнината от рождението на Вазов.

Но с времето са настъпили и някои промени. По пътя групата спря за почивка до висока дървена кула. От поставената табела разбрахме, че е построена по европейска програма за наблюдение на животните в околността. Някои от по-малките участници пъргаво се покатериха на платформата и Стоян Зяпков направи чудесни снимки с дрон. По пътя към върха многократно прескачахме изкоренени от буря столетни буки. На върха, който Вазов нарича „полянка”, хапнахме, снимахме се и тръгнахме по обратния път. Тъжна гледка бяха руините на изгорялата х. Богдан. В близост спряхме за кратка почивка до новопостроен заслон и чешма с шест чучура. В слънчевия, горещ следобед, студената вода ни разхлади и освежи приятно. В края на деня, въпреки умората, всички се почувстваха заредени от  положителните емоции и красивите гледки.

Георги Герджиков

Даниела Самарджиева