„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД – „Инвеститор на годината“ 2019

Вицепремиерът Марияна Николова връчва грамотата и статуетката за „Инвеститор на годината“ на д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на Дънди Прешъс Металс и изпълнителен директор за България
Снимка: Булфото

„Дънди Прешъс Металс Крумовград” ЕАД е българското дружество, което стана носител на голямата награда „Инвеститор на годината” 2019. То е с основна дейност, проучване, разработване, добив и преработка на златосъдържащи руди. Рудник „Ада тепе“ е първият новоразработен, златодобивен рудник в България за последните 40 години. Новият рудник и обогатителна фабрика бяха открити на 23 август миналата година.

На официалната церемония „Инвеститор на годината”, вицепремиерът по демографската и икономическата политика Марияна Николова връчи отличието на д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс” и изп. директор за България. Инж. Гърков получи статуетката „Златен бик” и почетна грамота, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров. Общият размер на инвестицията в Крумовград е 56 млн. лева, а новоразкритите работни места са 243.

Обогатителната фабрика преработва добитата минна маса с конвенционална технологична схема на преработка – трошене, смилане, флотация, филтриране до получаване на концентрат, съдържащ злато и сребро. Минните отпадъци от производството се депонират в модерно интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци. Технологията на депониране има две големи предимства – възможността за прогресивна рекултивация и необходимостта от два пъти по-малко територия в сравнение с конвенционалния тип съоръжения.

С вложените 164 милиона долара, най-модерният открит рудник и обогатителна фабрика привличат и обединяват професионализма и желанието за развитие на стотици български специалисти. Инвестициите в производство и създадената благоприятна среда за живот създават условия много млади хора да се връщат в град Крумовград. С положителния си опит в България, вече 16 години, дружеството се доказва като добър работодател и иновативна минна компания, която работи с отговорност към хората и грижа за околната среда.

„За мен е огромна чест да получим тази награда. Благодаря на журито, благодаря на всички, които помогнаха този проект да се случи. За да подкрепим Българска агенция за инвестиции да привлече 2 млрд.лв. през 2020 г., ние от компанията инвестирахме 1 млрд. лв., така че за БАИ остава другия 1 млрд. лв.” – заяви инж. Гърков по време на награждаването.

Уверени в ползата от подхода открито да се представят и обсъждат съвместно с общността намеренията на дружеството, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД продължава да работи с визия за устойчивото бъдеще на региона. Ангажиментът на дружеството да инвестира в развитие и да насърчава просперита не само в годините на добив, но и напред в бъдещето, мотивира дружеството да предостави фонд за развитие на микро, малък и среден бизнес с финансов ресурс от 5 милиона долара.

В основата на успеха на компанията стои партньорството с гражданите и институциите на регионите, в който работи. Добрите взаимоотношения в общността се основават на диалог и на споделено желание за растеж и развитие. Социалната ангажираност на компанията не се измерва само в средствата, които инвестира в местните общини, а и в уважението към всеки човек и общността.