ДО ДНИ СТАРТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРНИЯ ПРОЕКТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА УЛИЦИ И ТРОТОАРИ В ПИРДОП И ДУШАНЦИ

• Предпразнично интервю

На 14 юли, в навечерието на празника на Пирдоп, който вече се отбелязва в първата събота след деня на Свети Илия, кметът на община Пирдоп Ангел Геров, даде интервю пред трите местни медии – в. Регион, Средногорие Медия и в. Камбана.

– Г-н Геров, тази година Пирдоп ще посрещне своя дългоочакван празник. Какво предвижда програмата му?

– На 24 юли, от 11.30 ч., в местността Еленско ще се съберем и ще отпразнуваме празника на Пирдоп. Да се надяваме, че повече няма да имаме пропуснати празници. Надяваме се и на хубаво време. Подготвили сме хубава програма – Ути Бъчваров ще бъде отново с нас. Ще бъде проведен конкурсът за най-добър пирдопски тутманик, който стана традиция. Гост-изпълнител ще бъде певицата Райна. От читалище „Напредък” подготвят изненада с един от самодейните състави. Организирали сме аниматори за най-малките жители на Пирдоп. Ще бъде осигурен транспорт до Еленско и обратно от Пирдоп и от Душанци, разбира се. На празника, съгласно Решение на Общинския съвет, ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на община Пирдоп”.

Ще имаме десетина гости от съседна Сърбия, от община Палилула. Знаете, че с тях изпълняваме проект по трансгранично сътрудничество.

За съжаление, нашите приятели от Егоревск няма да присъстват тази година, предвид здравната обстановка. Поканили сме и гости от много държавни институции, от Руското посолство.

Чрез вас, медиите, бих искал да поканя всички жители, гости и приятели на град Пирдоп да заповядат на 24 юли, за да се повеселим, така както си го можем и както винаги сме го правили досега. Бих искал да пожелая, в аванс, на всички най-вече здраве. Видяхме, през тези близо две години на изпитания, че здравето е най-важно. Когато сме здрави, можем да се справим с всички предизвикателства.

– Не е тайна, че обществото с нетърпение очаква изпълнението на проекта за рехабилитация на улици и тротоари в Пирдоп и Душанци. Какво е положението към момента?

– Очаква се до две седмици да стартира проектът за рехабилитация на улици и тротоари в Пирдоп, за изпълнението на който поехме заем към Фонд ФЛАГ. Разрешителното за строеж беше издадено на 12 юли. Уведомили сме избрания изпълнител и той започва подготовка за работа. На 19 юли ще стане ясно кога точно ще започнат същинските дейности. Тогава ще уточним и от коя улица ще стартират. На последната сесия бе поставен такъв въпрос – за обезопасяване на един участък от улица Славци с мантинели, заради зачестили падания на коли в реката. Това също подлежи на реализация.

Междувременно, изкърпихме най-натоварените улици в град Пирдоп. Направихме предварителен обход и улиците, които бяха в най-лошо състояние, ги изкърпихме. Разбира се, има и коментари, че не сме ги направили както трябва, но на тях искам да отговоря следното. Например, улица „Св. Св. Кирил и Методий”. Тази улица попада в проект, с който кандидатстваме към ПУДООС, за подмяна на водопровод и канализация, тъй като там не е направена реконструкция в предните години. Затова, там направихме козметично запълване на дупките, а не да харчим прекалено средства, след като ще предстои цялостно разкопаване на улицата. Програмата на ПУДООС ще отвори на 15 юли, ние имахме забележки спрямо документи, които не зависеха от нас, но вече всичко е наред и ще входираме наново проекта.

Както вече гражданите знаят, една трета от ВиК инфраструктурата в града не е подменена. Именно тези улици са обхванати в новия проект, за да бъде цялостна подмяната и да бъде сведена до минимум загубата на питейна вода в Пирдоп. Там, например, влиза и улица Паскал, която е в безобразно състояние. Затова пак ще повторя – на улици, на които предстои копаене, сме направили временно тампониране на асфалтовата настилка. Правим го, защото все още общината не е в цветущо финансово състояние.

– Какво точно имате предвид?

– Както е известно, имаме да връщаме все още заем към Министерство на финансите, който беше в размер на 5 млн. лева. Към днешна дата, средствата, които имаме да връщаме са в размер на около 2 700 000 лв. А връщането се изразява в непревеждане на капиталови разходи и изравнителна субсидия към община Пирдоп. В продължение на 4 години /от 2017 г./, капиталови разходи и изравнителна субсидия към нас не се превеждат. Затова казвам, че не е цветущо състоянието, тъй като с тези средства бихме могли да си позволим да направим някои неща в града и да му придадем друг облик. За съжаление, все още това не е възможно. Направихме усилия да привлечем свежи средства. Спечелихме делото срещу Басейнова дирекция за разрешителното за водоползване на „Асарел-Медет”. В момента върви процедурата по издаване на разрешително от наша страна. Ще се наложи да водим и дело за средствата, които не са постъпили от дирекцията в общината, а са отишли при държавата за периода от 2010 до сега. Делото, за което ви говоря, го водихме три години. Най-вероятно ще водим делото за парите още толкова време. Това не зависи от нас, а от съдебната система, такива са правилата. Само можем да се надяваме да стане по-бързо. Юристите подготвят исковата молба за внасяне в съда. През този период общината е ощетена с около 1 100 000 лева, които с лихвите, стават към 1 600 000 лв. Поискахме от МФ тези средства да бъдат приспаднати от заема и той да намалее, но отговориха, че няма начин.

– Има ли развитие по казуса с делото за собствеността върху земята под язовир Душанци?

– Засега няма никакво развитие. Чакаме месец септември и първото заседание на съда.

– А кои от проектите по съвместната програма с Аурубис се изпълняват и кои са приключени?

– Единственият проект от двугодишната програма, който не е изпълнен все още, е подмяната на тревната настилка на стадиона в Пирдоп и изграждането на поливна система. Вътрешността на Спортната зала е изцяло реновирана, всички съблекални, санитарни помещения са ремонтирани – ВиК, електрическа инсталация, отопление. Остана фасадата – топлоизолация и саниране. При срещите ни с ръководството на компанията настоях да оставим ремонта на фасадата за догодина, и да обърнем внимание на терена на стадиона, който е в окаяно състояние. Невъзможно е да се провеждат официални срещи на него. За мен е по-важно да създадем условия за нормално спортуване. Имаме успешни футболни отбори, имаме и прекрасни таланти лекоатлети, които носят медали и прославят Пирдоп. Трябва да им осигурим добра настилка на пистата, която, от може би 30 години, не се поддържа. Там има и друг проблем – извира вода, която обаче не е от водопровода, и това трябва да се разреши. Така че, фасадата ще бъде ремонтирана на по-късен етап.

Изпълнена е подкрепата за спортните клубове, двете читалища на територията на общината. По отношение на подкрепата за образованието – тя е единствено за иновативни методи на преподаване и преквалификация на учителите.

Извършен бе ремонт на северната ограда на СУ „Саво Савов”, която беше в много лошо състояние.

Изпълнен е и проектът за новото видеонаблюдение в града. С поставените 71 камери с висока резолюция вече може да се четат дори номерата на автомобилите. Ще трябва да се сложат още такива, защото тези не са достатъчни. В следващия двугодишен период ще заложим надграждане на този проект, който вече дава своите плодове. За пример ще дам следното – преустановени са кражбите на цветя от центъра на града.

– Какво е положението с Ковид в общината?

– През тази седмица /бел.ред.- интервюто се проведе на 14 юли/ имахме проблеми с достъпа до информационния портал. Към днешна дата, регистрираните са само двама. Обстановката е спокойна, Ковид-секторът в болницата е затворено. Силно се надявам да не се връща това, което беше през есента на 2020 и пролетта на 2021 г.

– На какъв етап е изпълнението на демонстрационния проект за разделно събиране на отпадъци в Пирдоп?

– Проектът е в изпълнение. Действително, от обективни причини, имаме забавяне относно избора на доставчик на компостерите. Със сигурност сте забелязали, че се появиха 17 бетонови площадки и започва тяхното ограждане. Там ще бъдат ситуирани контейнерите за разделно събиране на отпадъците. Бяхме си поставили за задача доставката на компостерите да бъде в края на май – началото на юни и да ги раздадем на хората в активния сезон, когато има зелен отпадък. Но, пак казвам, обективни причини наложиха забавянето на доставката и този сезон го изпускаме, за което наистина съжалявам.

– Какво друго предстои като ангажимент пред общинската администрация по линия на проектите?

– В момента правим предварителни проучвания за кандидатстване по Норвежката програма за енергийна ефективност. Ще бъде внесено и в Общинския съвет за получаване на съгласие. Има възможност да участваме в проект за енергийна ефективност на Началното училище „Тодор Влайков”. Притеснява ни изискването, че трябва 50% от потребяваната енергия трябва да е от възобновяеми източници. Възложено е на специалисти да проучат дали можем да се включим в това изискване на програмата. Тя е 100% безвъзмездна. Всички са наясно, че тази образователна институция в Пирдоп има крещяща нужда от ремонт. Тъй като сега няма нито една отворена европейска програма, това е единственият вариант, в който може да се участва с няколко сгради общинска собственост. Една такава сграда, например, е болницата. За съжаление, обаче, търговски дружества не се финансират по нея, нищо че сградата е общинска. А иначе, максималният бюджет, за който може да се кандидатства в Норвежката програма е 1 200 000 евро. Ще търсим други начини за болницата. Изминалата една година на здравна криза доказа нееднозначно, че имаме нужда от нея и от специалистите, които работят там. Надявам се и държавата да осъзнае нуждата от общинските болници и да се обърне наистина с лице към тях.