Диляна Минкина – С нов национален рекорд

rekord_Dilqna_Minkina

От 16 до 18 февруари в Добрич се състояха националните първенства по лека атлетика за възрастовите групи момичета и момчета до 16 години. В тях взеха участие и състезателите на СКЛА „Средногорски атлет” – Елица Тодорова, Руми Захариева, Николай Радунчев, Теодор Димитров. Теодор участва в многобоя при най-малките – под 14 години, като идеята ни беше само да види какво е състезание. Състезанието за тях беше в един ден, никой не им пречеше, времето беше прекрасно, залата беше добре подготвена и всички се чувстваха много комфортно.

Теодор направи много добри скокове, над 3 метра, в бягането с препятствия също се представи добре. Трябва да поработим повече в бягането на 800 метра. Държа да отбележа, че той тренира само от два месеца.

Елица Тодорова стартира на 400 метра. Бягането й беше доста добро, но тъй като през зимата никъде не успяхме да направим тренировки на синтетична настилка и виражи, това й попречи да бяга, както трябва. Елица зае 8-то място с време 65 секунди. Сега погледът ни е насочен към първенството по крос-кънтри, което ще се проведе на 5 март.

В дисциплината 800 метра, Елица бяга много добре и завърши трета с време 2,30 мин.

Николай Радунчев за пореден път ни доказа, че е един отличен боец. Той вече втора година се състезава при по-големите. В бягането на 1500 метра, Николай се класира на 11-то място с време 5,13 мин. На 800 метра, ние търсехме само време, а не класиране. Николай и там се представи добре, с време 2,35 мин.

Руми Захариева направи много добро завръщане, особено на 200 метра – 31,50 сек. За първи път се състезава в зала.

На 19 и 20 февруари се проведоха състезанията, в които Диляна Минкина трябваше да се пребори с жените. Не заложихме на сигурното и на медалите, а решихме да търсим подобряване на националните рекорди. На 19 февруари се състоя бягането на 1500 метра. Диляна започна добре, но Силвия Дънекова и Моника Георгиева смениха ритъма и това я обърка. Наложи се тя да бяга чак в четвърти коридор, което удължи метрите. Търсехме рекорд под 4,22 мин., а Дилянка постигна 4,27 мин. Тя покри международния норматив за световното първенство за юноши и девойки в Бидгошч, Полша.
На следващият ден, Диляна трябваше да се състезава със същите състезателки на 3000 метра, но едната от тях се отказа заради възбудена контузия. Нашата състезателка направи своето бягане, без да се съобразява с никой. Финалът е 9:34.60 мин., което е нов национален рекорд на България за девойки старша възраст. Старият рекорд бе на Милка Михайлова от 1988 година – 9:38.28. Новият рекорд е на едно момиче от Пирдоп, което тренира в Пирдоп и за пирдопски отбор. Такъв друг успех, лично аз, не мога да си спомня. Освен това, този рекорд е и покрит норматив за световно първенство, така че за два дена тя покри и двата. На 24 февруари Диляна замина за Добрич, а оттам за Турция и е включена в националния отбор за жени. На Балканиадата в Истанбул тя ще бяга с най-добрите лекотлетки на Балканския полуостров.

Въпреки проблемите, които имахме, смятам, че леката атлетика показа, че се развива. Безкрайно сме благодарни на Аурубис, които в този кризисен момент ни протегнаха ръка за помощ и осигуриха финансирането за участието в това състезание. Щастливи сме от това прекрасно начало на новата спортна година.

Ваньо Масларски, треньор

Добави коментар