Диляна Минкина спечели трето място на Балканското по крос-кънтри в Хърватска

LA_1

LA_2

На 22 ноември във Върбица, Хърватска, се проведе Балканското първенство по крос-кънтри за юноши и девойки старша възраст, девойки и младежи до 23 години и мъже и жени. Националният отбор на България по лека атлетика замина в пълен комплект – специално при девойки и юноши старша възраст, а при другите възрастови групи участниците бяха по-малко, въпреки че се търсеше и отборно класиране, по-важно беше да отидат по-подготвените. Участие в първенството взе Диляна Минкина, която е капитан на националния отбор.

Другите момичета, със своите бягания, помогнаха в отборното класиране отборът да се класира на трето място, но Диляна свърши повечето работа в случая. От доста години не сме печелили отборно крос-кънтри, който по принцип е силна дисциплина за Турция, Румъния, Сърбия, Хърватска – те винаги са имали най-добрите постижения.

Може би щяхме да се представим и по-добре, ако не бяха някои малки недоглеждания от страна на организаторите и трябваше в движение да вземем важно решение за нашето пътуване до там. Тръгнахме рано сутринта на 21 ноември, пътувахме почти 12 часа и бяхме настанени в хотел на 80 км от самото трасе на състезанието. Условията обаче бяха повече от добри, както и базата, така и гостоприемството на домакините. Когато пристигнахме там, вече имаше около 3 пръста сняг, а температурата беше около 1 градус.
В деня на състезанието, за наше щастие, сутринта вече беше спряло да вали, но трасето беше в ужасно състояние – кал и вода. Въпреки тези препятствия, Диляна се представи блестящо – зае трето място. Тя победи момичетата от Турция и Сърбия, които в други състезания заемаха първите места. Времето на Диляна е 13 мин. 37 секунди и 4 стотни. Една стотна я раздели с качването й на второ място. Момичето от Турция, което зае първото място се класира с време 13 мин. 35 секунди. Може би, ако беше тръгнала малко по-смело да бяга с турските състезателки, щеше да се пребори за второто място. Но е факт, че скоро не сме имали такъв успех при кросовите бягания.

Диляна е първата, която влиза в квотата за Европейското първенство, което ще се проведе през декември във Франция.

Тя се намира в много добра форма сега, има леки болки, но това е нормално, предвид натоварванията.

Отново искам да отправя своите искрени и дълбоки благодарности към Аурубис България, които ни подкрепят и благодарение на тях успяхме да проведем добра подготовка и лагер-сбор.

Ваньо Масларски,

треньор

Добави коментар