Ден на отворените врати за журналисти в Дънди Прешъс Металс Челопеч

Dundee-otvoreni-vrati-1

На 30 юли в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД се проведе ден на отворените врати за журналисти. В инициативата участие взеха журналисти от вестниците „24 часа”, „Стандарт”, „Нов живот”, „Регион”, „Камбана”, „Дарик радио”, „Средногорие медия”, онлайн медиите „Economynews.bg” и „Мanager.bg”.  Тя даде възможност на журналистите да разгледат и да се запознаят с модерните производствени съоръжения, както и да добият представа за производствените процеси под земята.

Dundee-otvoreni-vrati-2

Посещението на журналистите започна с приветствие от страна на изп. директор на Дънди Прешъс Металс Челопеч инж. д-р Илия Гърков. Той запозна присъстващите с основните производства на компанията, като с гордост отбеляза, че рудник „Челопеч” е в топ 10 на най-добрите рудници в световен мащаб. Инж. д-р Илия  Гърков представи и финансовите резултати на компанията.

Dundee-otvoreni-vrati-5

След срещата с изп. директор групата журналисти премина през инструктаж за безопасност. Тъй като компанията е въвела стриктна политика за нулева толерантност, на входа всеки посетител бе проверен за употреба на алкохол. След това всички бяха въведени в рудническата сграда, в която е съсредоточено дистанционното управление на дружеството. Там журналисите бяха запознавани с основните дейности на компанията. Показан им бе електронният поглед над предприятието и местата, които щяха да посетят. Запознати бяха с основните производствени процеси, новостите в рудника, както и с процеса на интензивно възстановяване на терени, нарушени от минала минна дейност.

Dundee-otvoreni-vrati-4

Слизането под земята изисква предварителна подготовка, поради което всеки един от посетителите бе оборудван със задължите атрибути за движение под земята – самоспасител, фенер, каска, ботуши с метално бомбе. Това е част от практиката за безопасност на предприятието. Чрез камион, пригоден за превоз на хора, посетителите навлязоха в непознатия свят на земните недра. Гостите бяха впечатлени от ниското ниво на прах под земята. Първата спирка бе в отдела за техническа поддръжка на работещите под земята машини. Следващата спирка бе в галерия, която се дупчеше за да бъде подготвена за взривни дейности. На 400 м. под земята посетителите имаха възможност да видят как се осъществява процесът на трошене. Обяснено бе, че разбитата руда отива в бункер, а от там чрез ленти излиза на повърхността, където бива откарвана в обогатителната фабрика. Подземната трошачка, която осигурява ефективност на производството, както и съществени постижения при опазването на околната среда, заработи в началото на 2013 г.

Dundee-otvoreni-vrati-3

Журналистите посетиха хвостохранилището и Обогатителната фабрика. Във фабриката те наблюдаваха процеса на смилане и обогатяване на добитата руда до медно-златен концентрат – изходен продукт за добиване на мед и злато, както и процеса на изсушаване. Концентратът, излизащ от рудник „Челопеч“ е с богато съдържание на арсен, поради което според законодателството в България не се преработва в България, а бива откарван в Намибия. Там той се изчиства от арсена и крайният продукт се пуска на пазара.

В края на визитата за всички бе осигурен обяд.

Добави коментар