Двудневен поход с изкачване на Черни Връх

За втора поредна година туристите от ТД „Свищи плаз-2013” гр. Златица поглеждат към най-високите върхове в България. На 29 и 30 юни се проведе поход по планинските пътеки на Витоша и масово изкачване на Черни връх. Проявата бе част от календарния план дружеството. Туристите пътуваха с училищния автобус от двора на СУ “Св. Паисий Хилендарски” в гр. Златица до софийския квартал Бояна.

Oт тук започна туристическият поход с планински водачи – членовете на ТД „Свищи Плаз-2013“ Стоян Зяпков, Ваня Велчева и Марин Райков. Групата разгледа Боянската църква и се възхити от красотата на средновековните икони, които са защитени от  UNESCO.

По красива горска пътека маршрутът продължи към забележителния Боянски водопад  и хижа Момина скала, където туристите спряха за отдих и похапване. До тук от началото на похода бяха изминати 10 км. После групата  продължи с нови сили към  Морените на Витоша и  местността Златните мостове. В края на първия ден хижа Звездица подслони туристите за вечеря и нощувка. Общо за деня бяха изминати 15 км сред прохлада и зеленина в парк Витоша.

На сутринта с много упоритост от страна на по-малките туристи бе изкачен Черни връх. След стръмно спускане, финалът на похода беше край хижа Алеко.

Специални благодарности на планинския водач Марин Райков, който оказа първа помощ на случаен турист с контузен крак и на Цветан Мартинов – шофьор на автобуса.

Георги Герджиков