ДВГ „Шарени мъниста“ – носители на голямата награда „Златен Орфей“

Детска вокална група „Шарени мъниста“ към НЧ „Напредък-1869” Пирдоп се завърна от VIII Световен шампионат по фолклор със златен медал, диплома за съхранение и развитие на фолклора, Гранд При номинация „Златен Орфей“, Откритие на Световния шампионат по фолклор, Диплома Лауреат и специалната награда на европейската асоциация по фолклор.

Ръководителят на групата маестро Марияна Върбанова сподели пред в. Камбана за участието в този престижен фолклорен фестивал и за радостта от спечелените награди.

– От 50 връчени златни медала на този форум, 19 от участниците получиха Гранд при Златен Орфей. В категорията детски състави, „Шарени мъниста” бяхме единствените, които получихме такава награда. Състезавахме се в категория Обработен фолклор, хорове, изпълняващи фолклорни песни с модерен аранжимент. Получихме Диплома за откритие, Лауреатско звание, Диплома за съхранение на фолклора, Специална награда от Европейската асоциация по фолклор. За първи път участвахме в дефиле. Беше много хубаво да се смесим с останалите участници – от Индонезия, Иран, Грузия, Русия и други. Имаше надпявания, надигравания, децата бяха много щастливи.

Първата вечер, на 31 август, се изявихме на сцената на Амфитеатъра в Обзор, а на 1 септември – на сцената в Свети Влас. Изпълнихме 4 песни, всичките акапелни, с много голяма трудност. Това впечатли много журито, получихме специални поздравления от председателя на журито Николай Кравцов. Песните бяха „Не бързай, Слънчо”, „Дилмано, дилберо”, „Седянката на развала”, „Кафал свири”. Самият факт, че толкова малки деца пеят акапелно направи изключително впечатление на журито.

След наши предишни участия във фестивали на ЦИОФФ, получихме и специална покана за участие в този фестивал. Тук е моментът, най-искрено да благодаря на ръководството на НЧ „Напредък-1869” Пирдоп и на ръководството на Аурубис България за подкрепата, която е много важна за нас.
Децата са много щастливи, защото такава награда не се печели лесно. Положихме много усилия и труд, които бяха възнаградени.

За трети път получаваме такава висока номинамиция – първата беше от Черноморски събор през 2009 г., през 2013 г. имахме пак от Световния шампионат – тогава ми бе дадено и званието „маестро”. Тази година затвърдихме позицията си на можещи. Приятна изненада ни поднесе ръководителката на състава на Грузия. Тя ни покани да участваме във Фестивала в гр. Батуми, Грузия догодина. Надявам се, след като получим официалната покана, да можем да осъществим това начинание.

Като обобщение, бих казала, че за „Шарени мъниста”, 2018 г. беше изключително успешна и благодатна като участия и награди – през месец юли взехме златен медал на МФФ „Златен прах” в Челопеч, а преди това, през март, взехме второто място на „Орфеева дарба” в София. Тогава първо място не беше присъдено. С такъв сложен репертоар, децата заслужено печелят награди, и колкото повече се пее, толкова повече се утвърждават и стават все по-добри изпълнители.

Добави коментар