Група за стари градски и шлагерни песни „СПОМЕНИ“ с. Чавдар отпразнува 10 години от създаването си

10 години от създаването си отбеляза Групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени” към НЧ „Надежда 1900” в село Чавдар. Това стана с юбилеен концерт на 25 януари вечерта. Концертът бе под надслов „Спомени за годините ни млади”.

Много жители и гости изпълниха салона на читалището, за да се насладят на изпълненията, подготвени от юбилярите. Сред гостите бяха бившият кмет Пенчо Геров, настоящият кмет Григор Даулов, секретарят на общината Павлина Павлова, служители от читалището и общината и много приятели, почитатели на градските шлагери.

С историята за създаването и развитието на група „Спомени”, присъстващите бяха запознати от Йорданка Петкова, която е част от състава /поместваме го отделно/.

През цялото време на концерта, на мултимедиен екран бяха показвани снимки от участията и наградите на „Спомени” през годините.

Специален водещ бе известната Бони Милчева от предаването „Ако зажалиш…”. С характерния си артистичен темперамент, Бони Милчева също отправи пожелания за юбилея на групата от Чавдар, като подчерта, че вече много пъти гостува в селото за различни фестивали и е очарована от развитието на културната дейност в него.

С песните „Пътнице, поспри”, „Жени, жени”, „Бели ружи”, „Белонга”, „Момиче от Елада” и емблематичната „Носталгия”, група „Спомени” поздрави своята публика, която отвърна с бурни аплодисменти на всички изпълнения.

Последваха изпълненията от гостуващите групи – „Златен блян” от Златица, „Средногорски славеи” от Пирдоп и „Морски звезди” от Приморско.

Поздравителни адреси, подаръци и цветя бяха поднесени от името на читалищата в Златица, Пирдоп, Мирково, както и от групата от Приморско.

Концертът завърши с общо изпълнение на „Иска ми се да живея” на Бони Милчева от чавдарските и пирдопските певци.

Председателят на НЧ „Надежда 1900”, Иван Терзиев, също отправи приветствие за юбилея като пожела още дълги години тези чавдарски славеи да пълнят сцените в цяла България и да радват очите и сърцата на хората със своите песни. Терзиев поднесе лично на всеки един от участниците в групата почетен плакет, специално изработен за годишнината. Това са ръководителят Кузман Кузманов, корепетиторът Иван Биков, солистът Николай Косовски, акордеонистът Димитър Кръстев, и изпълнителите Анка Сеизова, Генка Александрова, Галя Кунина, Елена Гинина, Величка Карамихова, Димка Христова, Велко Геров, Никола Панков, Радка Георгиева, Йорданка Петкова и „кръстничката” Генка Иванова.

Кметът Григор Даулов, който бе поздравен с песен за своя имен ден, в словото си каза, че 10 години не са нито малко, нито много, но са достатъчно да се натрупат много положителни емоции, спомени и награди, които ги превръщат в един образцов състав. „10 години са достатъчно дълго време, за да се превърнете в такива професионалисти, каквито сте в момента. Изключително съм горд, че вие сте лицето на Чавдар на толкова много сцени в България. Горд съм, че сте един сплотен състав, с отлична стиковка, под мъдрото и професионално ръководство на маестро Кузманов, и ви желая още много пъти по 10 години!” – каза още кметът Даулов.

С чаша шампанско, под звуците на виенски валс, рождениците и техните гости вдигнаха наздравица на сцената.

Тържеството продължи в местно заведение, където бе разрязана и голяма торта. 

Юбилейният концерт бе част от поредицата събития по повод 120 години от основаването на читалище „Надежда”.

„К“

Животът своя ход, знай, не променя.
Менят се ден и нощ, Божа повеля.
Любов и радости, и разни чувства,
възпяват ценните седем изкуства.

Текат сезоните по моите вени
и бърза времето с очи засмени.
Ухаят пролети и веят хали,
но идват есени с плод натежали.

Приятели и почитатели на старата градска и шлагерна песен, днес, групата ни „Спомени” към Народно читалище „Надежда” в село Чавдар, най-тържествено отбелязва своя десетгодишен юбилей от основаването си. Тя е създадена през месец януари 2010 година по инициатива на Читалищното настоятелство и предложение на участниците в нея, обичащи силно старата градска  песен, мечтаейки за мигове за вечна младост.

За ръководител е поканен маестро Кузман Кузманов, който води групата ни цели десет години. Корепетитор на новосъздадената вокална група за градски песни през годините стана и самодеецът Иван Биков, който под съпровода на мандолината допринася за успешните изяви на групата ни по фестивали в страната и местни концерти в село Чавдар.

Репертоарът грижливо е подбиран от маестро Кузман Кузманов и нас самите изпълнители, като песните са коя от коя по-мелодични и изпълнени с щастие и любов. Постепенно художественият ръководител започна да поставя все по-трудни песни за изпълнение, но ние от групата не се плашим от новите предизвикателства и се справихме успешно с тяхното представяне пред публиката и жури на фестивали и концерти.

На поканата на инициаторите за сформирането на групата през 2010 година, откликнахме Анка Сеизова, Генка Александрова, Величка Карамихова, Димка Христова, Велко Геров, Никола Панков, Димитър Кръстев, Радка Георгиева, Йорданка Петкова и Генка Иванова. Подкрепа за осъществяване дейността на групата, оказа и тогавашният кмет на Община Чавдар г-н Пенчо Геров, който закупи чисто нов акордеон на читалището, с който самодеецът Димитър Кръстев да обогатява тоналността на песните и самите изпълнения, които под музиката на двата акордеона, този на Димитър Кръстев и Кузман Кузманов, ставаха още по-мелодични и лирични. В последствие, групата получи и своето име „Спомени”, чието предложение за това направи самодейката и дългогодишен филолог Генка Иванова. Първата песен в репертоара ни е „Пролетна песен” и като че ли  наистина разцъфна пролет за нас, защото успехите ни започнаха да валят един след друг. Другите две песни, с които групата ни започна своя творчески път са „Любов” и „Анастасия”. През 2014 година песента „Любов” стана и мото на фестивала „От небето идва любовта…”, който всяка година се провежда през красивия месец май в село Чавдар.

Напред във времето групата за стари градски и шлагерни песни  към читалище „Надежда” в Чавдар започна да жъне големи успехи, както на местно, така и на национално ниво. В репертоара си включихме красиви и мелодични песни, като „Безсетно сбогом”. Пред „Камината” пеехме за „Нашата маца”, „Очите сини”, „Реших да се оженя”, „Мара подробната”, „Съдба” е, че пяхме за „Тужная неделя”, „Ако можех да избирам”, „Душата боли”, „Пътнице, поспри”, „Пепел и забрава”, „Не завиждам”, „Моя страна”. Спомнихме си с „Носталгия” за годините ни млади”, „Огънят, в който горим”, „Червена роза”, „Първи грях”, „Белонга”, „Момиче от Елада”…

През годините, съставът ни се промени от части, като към юбилея участници в програмата на групата са: Иван Биков, Галя Кунина, Анка Сеизова, Генка Александрова, Величка Карамихова, Димка Христова, Никола Косовски, Димитър Кръстев, Радка Георгиева, Йорданка Петкова и Елена Гинина.

Днес, в годината на юбилея, репертоарът на групата ни наброява няколко десетки песни, а през тези десет години имаме успешни участия, множество награди и отличия във фестивали като „Пей сърце” в град Кюстендил, във фестивалите „Георги Бейков” в град Свищов, в град Самоков, фестивала „Нежни чувства” в град Пловдив, в празника на любовта и виното в град Елин Пелин, фестивала „Мара врачанка” в град Враца, „Мечти и блянове крилати” в град Сопот, в град Свиленград, Панагюрище, град Хасково, село Крапец, градовете Китен, Несебър и Царево, както и във фестивала на шлагерната песен в село Чавдар под мотото „От небето идва любовта…”. Няколко са и участията ни в телевизия „СКАТ” в предаването  „Ако Зажалиш…” с водеща певицата Бони Милчева. Любезни домакини сме на традиционната вечер под мотото „На гости на бяло сладко”. Имали сме представителни участия на концерти в градовете София, Елин Пелин, Златица, Пирдоп, селата Мирково, Карлиево, на празника на рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, празници в село Чавдар. Дебютната ни изява е на празника „Да запеем заедно песните на Средногорието”, провеждащ се в местността „Св. Петка” над село Чавдар през месец юни 2010 година. Не минават празници от местен и регионален характер без участието на състава ни и до ден днешен.

Нека да си пожелаем да продължим все с такъв хъс и творчески заряд историята на групата, защото градската песен докосва сърцето и душата на нейните слушатели! Нека бъдем живи и здрави. Нека нашият ръководител маестро Кузман Кузманов да е все така един успешен музикант и вокален педагог, за ди ни води напред по стълбицата на успеха.

Честит 10-годишен юбилей, мили колеги!