Грижим се за благоустрояването на всички населени места в Община Мирково

В началото на месец март тази година бяха връчени престижните награди Балкански бизнес оскари. Призовете отличават успехите в развитието на бизнеса на Балканите, както и приноса на общините в развитието на региона. Кметът на община Мирково Цветанка Йотина бе удостоена с персоналната награда Лидер в развитието на малки общини 2019.
Тези събития са повод да се срещнем с кмета Йотина и да разберем какво се случва в населените места от община Мирково.


Г-жо Йотина, наскоро получихте поредното високо признание за работата Ви. Какво означава за Вас тази персонална награда за лидерство и какво Ви носи?
– Балканските Бизнес награди са един престижен форум, който показва развитието както на бизнеса, така и на общините и регионите. Това е голяма чест и признание за мен като кмет. То носи голямо удовлетворение, но също така и голяма отговорност за бъдещето. Летвата е вдигната високо. Ние се състезаваме с общините от нашия ранг, в зависимост от категорията, определена от съответния организатор. Не можем да се мерим с общини като Пловдив или Бургас. На всеки му е приятно, когато го похвалят. Това задължава още повече. Има една стара максима, че ако искаш една птичка да полети, не трябва да й режеш крилата. Критиката е добра, когато е градивна и когато не е превърната в злоба и отмъщение. Няма човек, който да няма грешки в този свят. Хубаво е нещата да се изговарят в диалог и да се достига до най-доброто решение заедно.
Хубаво е, че ги има тези форуми, хората да се поощряват и да се каже, например „Мирково е едно добро място за живеене“. Трябва да е ясно на всички, че нещата се случват с цената на много труд и много нерви. Гледайки отвън, всеки черноглед може да критикува, че се строи лесно с чужди пари, например. Ще се наложи, обаче, да кажа „не“. Строи и прави този, който отстоява позицията си, има здрав и кадърен екип и има смелост. Аз имам до себе си такъв екип и им благодаря. Успехите ни са общи.

От няколко седмици в Мирково кипи усилено благоустрояване, което не може да остане незабелязано.
– Да, така е. През последните три години, по-голямата част от това, което извършва община Мирково в сферата на благоустрояването, социалната политика и образованието се прави със средства на общината. Новите условия на Програмата за селските райони са доста рестриктивни и ние не отговаряме на тях. Ще дам пример с условието за процент безработни – трябва да има по-голям процент безработни, за да се получат повече точки. В миналите периоди това условие го нямаше. Освен това, друго условие е брой население. За мен е необяснимо защо има такова условие, щом се казва програма за селските райони – село по-голямо от 2000-3000 души в България няма. Има и градове, които също са бенефициенти на тази програма и при това условие с тези критерии, които изброих, ние веднага губим максимален брой точки и е почти невъзможно да получим финансиране. Може би биха получили одобрение градове като съседните на нас – Пирдоп, Клисура, Сопот и други. Малките населени места трябва да се спасяваме по единично.

Това означава правилно боравене с бюджета на дадената община.
– Да, именно. Работейки със средства от собствения бюджет в последните години, независимо че обектите са в по-малък мащаб и с по-малко средства, все пак те са ориентирани към благосъстоянието на хората. Бих дала следните примери. За тази година в бюджета са предвидени средства за ремонт на паметник в Буново и спортна площадка; изграждане на паметник на Борис Богданов в Мирково; укрепване на мост на Мала Река в Каменица; дейности по мостове в с. Буново; ремонтни дейности в Смолско – ограда на гробищен парк например; текущи ремонти ще има и в село Бенковски – ограда, чешма и спортна площадка.
В момента, в село Мирково се извършва асфалтиране на 6 улици, в рамките на 340 000 лв. Миналата година също асфалтирахме няколко улици. Имаме заложени средства за хидроизолация на трибуната на Спортния комплекс, но не знам дали ще успеем да го осъществим.

Разкажете повече за капитан Богданов.
– С удоволствие, тъй като много малко хора знаят за него и неговия подвиг. Имам намерение да бъдат увековечени хората, дали живота и свободата си за България и да бъдат наш пример за подрастващото поколение, за възпитание в дух на патриотизъм. Всеки от нас трябва да се гордее с това, което има в родното му място.
Той е роден в Мирково на 2 октомври 1887 г. Капитан Богданов е участник в Първата световна война. Удостоен е с две награди от цар Фердинанд. Капитан Богданов е получил телеграма със заповед да изведе населението на Петрич и да опожари града. В тежък размисъл, той преценява, че опожарявайки града, ще обрече населението на гладна смърт и решава да не изпълни заповедта, след което се самоубива едва на 28 години. Можем само да си представяме какви големи родолюбци и патриоти са били такива хора. Затова, Общинският съвет подкрепи това предложение.

Да се върнем на благоустрояването и останалите обекти, които се изпълняват в момента в община Мирково.
– Друг голям обект, по който се работи в момента е Здравната служба. Изпълняват се дейности по енергийна ефективност. Ще бъде подменена дограмата, ще бъде поставена изолация и боядисване.
На следващ етап, имаме заложени и още две улици за асфалтиране „Захари Стоянов” и „Хан Аспарух”. Освен това е заложено и асфалтиране на четвъртокласен път в Каменица – изкърпване и рехабилитация, отново ще бъде осъществено със собствени средства на общината. Четвъртокласен път от Скумца също е на голяма стойност. Изпълнявайки програмата за асфалтиране в Мирково, ще остане само четвъртокласния път и ул. „Опълченска”. За четвъртокласния път, от ханче Мирково през селото до границата с Челопеч, имаме подадени документи и очакваме резултат. Ако не ни се отпуснат пари от държавата, ще търсим начин, било то със заем, или със собствени средства. Ако не се осъществи този проект в настоящата година, решение трябва да бъде взето от следващата общинска управа.
Имаме заложени улици за асфатиране и в Смолско, три или четири са.
В Буново предприемаме действия по подмяна на водопроводната мрежа, също чакаме решение.
За Каменица също имаме подадени документи за подмяна на водопроводната мрежа. Надяваме се, че нещо ще се случи.
Тази година предстои да подменим уличното осветление на с. Каменица и прилежащите махали. През 2018 това направихме и в Буново.

Не намалявате темповете на работа.
– Няма как. В една община или се работи, или не се работи. Това, че е предизборна годината, е най-малкият проблем. Ние работим със същите темпове, както сме работили и досега от началото на мандата. Дейностите от миналата и по-миналата година, които сме извършили, не отстъпват по нищо от дейностите в настоящата година.
Обектите, които изпълняваме, като благоустройството на общината, са цели, поставени в Програмата за развието и в бюджета. Те са обезпечени със средства.
Миналата година подменихме покрива на училището в Мирково, покрива на училището в Буново, обновена бе фасадата на кметството в Буново, направихме корекция на река Буновска. В Смолско имаше почистване на дерета, ремонтиран бе покрива и залата на Читалището. В Каменица също имаше почистване на реки, изкърпване на улици в махала Скумца и в селото.
В Смолско се прави водопровод за 1 200 000 лв. Не трябва да се мисли, че само Мирково е център на благоустрояването и на събития. То е съставено от пет населени места. Човек, когато застава на кметското място, трябва да има грижата за всички населени места.

Отличителна е работата на общинската администрация в социалната сфера.
– Да, като особено значим социален проект, който реализираме в община Мирково, бих посочила услугата „Топъл обяд”. От нея се ползват много граждани и отзивите са много добри. Изградена е вентилационна система за кухнята на Социалния патронаж.
В момента, изчакваме процедурата за промяна на съответната Наредба и скоро ще влезе в сила решението на Общинския съвет по мое предложение за безплатната храна в детската градина. Скоро ще започнем и изграждането на нова площадка в двора на детското заведение.
В тази връзка, искам да подчертая, че Спортен комплекс Мирково се радва на особено внимание и посещение. Има три детски отбора, три възрастови групи, които ползват Спортен комплекс Мирково. Треньор на едната група е Емилиян Павлов. Мирковският отбор се развива добре, ОбС гласува да се отпуснат средства. Ветераните също ползват базата ползотворно. Областната дирекция на МВР провежда своите турнири на нашия стадион, Елаците-Мед също организират спортни прояви по повод Деня на миньора. Кукерският клуб има база там, дамите от Танцов клуб Мирковско хоро също. С голям интензитет се ползва фитнес залата, издадени са много карти. Подготвяме се за летния сезон, имаме спасител и треньор по плуване, ще се подновят уроците.
Миналата година Индустриален клъстер Средногорие проведе базов проект за развитие на бизнес идеи. Имаме удобни зали, които са озвучени и можем да бъдем домакини и на други такива събития.

Наболял проблем е транспортната схема в района, за която все още не се намира удовлетворяващо решение…
– Към момента община Мирково изпълнява дейности по спешна мярка за общинската транспортна схема. Надявам се този проблем скоро да се реши, защото всички граждани от Средногорието страдат. На едно от събранията с колегите кметове предложих да има поне един автобус сутрин и един вечер, да мине малко време и да видим каква ще е равносметката. Фирмите се отказват заради нерентабилността на линиите.

Към разговора се присъедини и председателят на ОбС-Мирково Павел Данкин: Работим в една посока с общинската администрация. Партийните пристрастия в съвета притихнаха, конфронтации почти нямаме. Трябва да се работи заедно и в полза на хората. Защо е нужно да е друго? От загриженост към развитието на общината, което си личи отвсякъде, нещата вървят напред. Ще дам пример за отношение към запазването на МБАЛ, защото и благодарение на участието на община Мирково, г-жа Йотина и приетите решения от Общинския съвет, тази структура функционира. Не всички общини откликват по такъв начин, което е жалко за каузата. Наскоро бях свидетел, по стечение на обстоятелствата, как хората, които работят там, изпълняват съвестно своите задължения – въпреки остарялата апаратура, база и така нататък! Поклон пред тях!