Грандиозно откриване на спортен комплекс от европейски мащаб в Мирково

Otkrivane_Stadion_Mirkovo_1

На 11 септември в Мирково с грандиозна официална церемония бе открит Спортният комплекс, който само за година бе изграден на мястото на стария стадион в селото. Официални гости на откриването бяха зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП ГЕРБ Димитър Главчев, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, народните представители Радослав Стойчев, Данчо Хаджиев, Християн Митев, Борис Ячев, Петър Петров, Димитър Байрактаров, евродепотатът Ангел Джамбаски, областният управител на Софийска област Росица Иванова, кметовете на общините Чавдар, Челопеч и Антон – Пенчо Геров, инж. Алекси Кесяков и Цонка Гешева, председателите на ОбС – Златица и ОбС – Пирдоп – инж. Стоян Генов и Райна Алдева, изп. директор на „Елаците-Мед” АД инж. Добри Цветков, Цвятко Николов – технически директор в „Аурубис България”. Водеща на празничната церемония бе водещата Аделина Радева от БНТ.

Otkrivane_Stadion_Mirkovo_2

Проектът за изграждането на Спортен комплекс в Мирково се финансира по Мярка 321 от Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г., а общата му стойност е 5 762 404, 00 лв. В комплекса са включени спортен център, плувен басейн с олимпийски размери и прилежащи съблекални, футболен стадион, с обслужваща сграда за отборите и трибуни, игрище за мини футбол, тенис на корт, тенис на маса, игрища за баскетбол и волейбол, паркинги за автобуси и автомобили.

Отец Николай Славчев извърши тържествен водосвет и поръси всички за здраве.

Поздравление към официабните гости и присъстващите на събитието отправи кметът на община Мирково Цветанка Йотина, която произнесе емоционално слово. /Поместваме го отделно/.

Поздравление към присъстващите отправи и Димитър Главчев, който подчерта, че Мирково е пример за това, че когато общинската, областната и държавната власт работят правилно, общините се развиват. Той посъветва мирковчани да не позволяват да се правят експерименти в управлението. С топли думи към присъстващите се обърна и Радан Кънев, който отбеляза, че община Мирково е живото доказателство, че в малките общини има място за спорт. Той изрази своето възхищение от прекрасно изграденото съоръжение и подчерта, че няма нищо невъзможно, но има незаменими хора.

Димитър Главчев, Радан Кънев, Ангел Джамбазки Росица Иванова и Цветанка Йотина прерязаха трикольорната лента, с което официално откриха спортното съоръжение.

С изстрел от черешово топче членовете на регионален клуб „Поп Недельо” отбелязаха откриването на комплекса. В празничната програма, с която жителите на Мирково отпразнуваха откриването на внушителното съоръжение, се включиха танцов клуб „Мирковско хоро“ и кукерски клуб „Мирково“. Българският трикольор и знамето на община Мирково в огромни размери бяха тържествено изнесени и младежите, които ги носеха шестваха с двата флага по зелената площ на игрището.

Otkrivane_Stadion_Mirkovo_3

Най-голямата атракция за всички присъстващи бе дербито между ветераните на Левски и ЦСКА. Те бяха и първите футболисти, които играха на новия футболен стадион. След оспорваното дерби на терена бяха поканени и изявени спортисти, свързани с община Мирково – европейската шампионка по самбо Гергана Вацова, лекоатлетката Надежда Ангелова, джудистът Венцислав Коленцов, състезателите по класическа борба Тодор Александров, Янислав Александров и Валентин Червенков, лекоатлетката Диляна Минкина, състезателите по кану Марио и Цветан Димитрови. Изиграна бе и футболна среща между отбора на ветераните и първия отбор на ФК „Мирково“. По-младите състезатели показаха по-добри качества и заслужено победиха с 3:1.

Програмата по откриването продължи и вечерта в Етнографския център на открито в местността „Бърдо“, с музикалната програма на „Ритмико бенд“ от Цариброд, Сърбия.

Otkrivane_Stadion_Mirkovo_5ДВА МАНДАТА ОТДАДОХ ОТ ЖИВОТА СИ ЗА МИРКОВО

• Слово на Цветанка Йотина – кмет на община Мирково

 

Уважаеми г-н зам.-председател на Народното събрание, уважаеми народни представители, уважаема г-жо областен управител, уважаеми кметове на общини, съветници, ръководители на предприятия, служители и гости, жители на нашата прекрасна община!

Благодаря ви, че приехте нашата покана заедно да споделим радостта от тази прекрасна придобивка. Споделената радост е двойна, тройна, петорна. Тя е толкова голяма, колкото широко е скроен човекът, а ние сме широко скроени хора и приемаме с особено голяма радост и задоволство днешната придобивка.

От както България е член на Европейския съюз малко общини като нашата имат достъп до големите европейски фондове. Всички ние, в зависимост от работата си като общини, успяхме да привлечем определено финансиране. Аз се гордея с моята община, с екипа, който ръководя, гордея се с хората, които живеят тук. Защото дори в критиките си, хората ни предизвикваха да работим повече. Екипът, който бе създаден за разработване на проекти, не знаеше какво е ден и нощ. Не случайно община Мирково е в Топ 6 по усвояване на средства по програма за развитие на селските райони. За период 2007 – 2013 г. сме усвоили 27 млн. лв.!

Най-голямото богатство на едно общество – това са хората, а нашата община се обърна с лице към тях. Ние искаме да повишим жизненото равнище на нашите жители и смятам, че го правим успешно. Парите, които привлекохме от еврофондовете ги насочихме за подмяна на стара и изграждане на нова инфраструктура. Подменен е изцяло водопроводът на Мирково и Бенковски, приключихме рехабилитацията на четвъртокласен път в с. Смолско, в момента приключваме рехабилитацията и на четвъртокласния път на с. Буново, изграждаме противопожарна кула в Смолско. Имаме вече и това прекрасно спортно бижу, също благодарение на еврофондовете.

Някои хора ме питат, защо след като селото ни е с 1 700 души, сме направили стадион с 1 200 места. Но като гледам днес многобройната публика, май ще трябва и шкарповете да направим със седалки. Защото днес е петък, работен ден, а трибуната е почти пълна.

Благодаря ви, скъпи приятели, благодаря ви, че ми дадохте възможност два мандата да покажа, че ви обичам. Два мандата аз отдадох от живота си за вас, за Мирково.

Искам да честитя на всички тази придобивка. Искам младите да спортуват, вместо да седят по кафенетата, баровете, улиците и да бездействат. Тази прекрасна база е за вас – млади и стари! Нека да спортуваме, нека се любуваме на новосъздадената придобивка, нека сме добри!

Напред, скъпи приятели! Бог да е с нас! Мирково ще бъде! Честито!

Добави коментар