Горя пожар на сметището за битови отпадъци между Пирдоп и Златица

img_20160929_114908

През нощта на 28 срещу 29 септември е избухнал пожар в сметището за твърди битови отпадъци в м. Сулюманица, Пирдоп. Екип на РСПБЗН – Пирдоп бе на мястото на произшествието и са били взети всички мерки за овладяването на пожара.

Тъй като по правило, такива пожари в сметища не се гасят с вода, се наложи кметовете на общините Пирдоп и Златица – Ангел Геров и инж. Магдалена Иванова да осигурят техника и земна маса за засипване, чрез което да се овладее кризисната ситуация.

По предварителни данни, запалването най-вероятно е предизвикано от човешка небрежност и незаконно боравене с открит огън.

В късния следобед на 29 септември, пожарът на сметището бе овладян и потушен. Двамата кметове Ангел Геров и инж. Магдалена Иванова  следяха ситуацията отблизо и координираха действията по гасенето, като на мястото бяха и служители на двете общински администрации.

Усилената работа по запръстяване на терена, за да се овладее задимяването на въздуха, продължи през целия ден. Край пречиствателната станция на Пирдоп бе ситуирана мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда за измерване на качеството на атмосферния въздух, тъй като поради ниското атмосферно налягане, димната пелена се разпространи над градовете Пирдоп и Златица. Видимостта в района на пожара е била под 1 метър.

Екип на в. „Камбана” посети мястото на пожара, където кметът на Пирдоп Ангел Геров даде блиц интервю по случая.

  • • Ангел Геров:

– Първият сигнал за пожара е постъпил в 24.00 ч. снощи. Тъй като през нощта няма как да се реагира сутринта бяха предприети всички възможни мерки. Осигурени са над 10  самосвала, булдозер, багери, за да се потуши пожара. Надявам се скоро да я няма некомфортната миризма в Пирдоп и Златица.

За съжаление, констатираме, че пожара е умишлен. Правим всичко възможно да разберем кой го е причинил. Информирани са полиция, РИОСВ, пожарна безопасност и горско стопанство. Мобилна станция на РИОСВ ще направи замерване качеството на въздуха, като данните ще бъдат разпространени пред обществеността.

Действаме в синхрон с община Златица. Изказвам и благодарности към двете фирми „Трансбилд” и „Диана Комерс”. Те без всякакво замисляне осигуриха необходимата техника за потушаване на пожара. Благодарение на тяхната компетентна намеса, той бе овладян и не се допусна той да се разпространи из цялото сметище.

Призовавам гражданите да бъдат спокойни. Ситуацията е овладяна и няма да има опасност за тяхното здраве.

 

Добави коментар