Гордостта да си българин!

Успешно представяне на самодейците от НЧ „Светлина 1910“ с. Душанци във Фестивал в Унгария

Да развееш  българското знаме, защото си оценен! Показал си, че можеш да бъдеш пръв, измежду другите държави участници във фестивал извън границите на България! Това показахме, ние, самодейците при НЧ „Светлина -1910” с. Душанци!

В периода 21-24 юни, талантливите деца от Детски танцов състав „Светлина” с ръководител Камелия Иванова, и Тригласен женски хор, с р-л маестро Кузман Кузманов, със специалното участие на гайдаря Богдан Василев, взеха участие във фестивал в гр. Кестхей, Унгария – „Дни на Свети Иван”. Той се проведе на езерото Балатон и е под егидата на Юнеско, към Европейската асоциация за фолклорни фестивали EAFF.

В две фестивални вечери, самодейците ни доказаха, че са най-добрите! Те получиха oвациите и аплодисментите на унгарската публика!

Развяхме първи българското знаме, след нас се наредиха Литва, Латвия, Естония, Словакия …

Арт директорът Арон Ковач отличи съставите ни като най-добрите. Първи получихме купи грамоти и много подаръци. Българското знаме и гайдата поведоха общото хоро на площада в Кестхей, на което се хванаха всички участници!

Върнахме се в нашата си България, заредени с много емоции, нови запознанства и воля за покоряване на нови предизвикателства!

Кристина Петкова,
председател на НЧ „Светлина 1910” с. Душанци