Горди сме с успешното приключване на този състезателен сезон

СУ „Саво Савов“ Пирдоп

Приложно колоездене

pk1

pk2

pk3

• Даниела Дончева, треньор на отбора по приложно колоездене към СУ „С. Савов” – Пирдоп

 

– Приключихме успешно и четирите кръга от Републиканския шампионат по приложно колоездене в категорията 10-12 годишни и двата кръга за 10-15 годишни. Имахме отбори и в двете възрастови групи. Голямата цел, която гонехме, бе да влезем в първата тройка и при едната, и при другата група. Равносметката в голямата група е едно второ и едно първо място в Ботевград. При малките – местата ни са втори и трети и така оставаме на второ място в крайното класиране на Републиканския шампионат. Най-радостното е това, че имаме златни медали и в индивидуалното класиране на участниците. При големите това е Георги Дураков, при малките – Ирина Карапеткова, която тренира за първа година, а Стиляна Филчева е с бронзов медал от състезанието в Търговище. Това осигурява на двете момичета влизането в разширения национален отбор, който ще представлява България в Европейския шампионат в Тирана, Албания, от 14 до 17 септември. Стиляна и Ирина трябваше да направят невъзможното – да победят състезатели, които тренират вече две-три години и са участвали в над десет състезания. А те, без никакъв опит, трябваше да се преборят и да вземат тези места в националния отбор. Положиха неимоверни усилия относно изучаването на Закона и правилника за движение, защото почти всеки може да се научи да кара, но трудната част е теоритичните правила и листовките. Това е причината, децата, които искат да се запишат в отбора по приложно колоездене, да се плашат от това, че трябва да положат и други усилия. Затова винаги съм казвала, че моите състезатели са освен добри спортисти, но и отлични ученици. Ирина и Стилияна, например, са пълни отличнички.

Последните проведени състезания бяха в Търговище на 17-18 юни и в Първомай на 24 и 25 юни. Те се проведоха под патронажа на КАТ-Пътна полиция, Регионалните инспекторати по образование и на двата града, кметовете, Федерацията по приложно колоездене, Автомобилен клуб София-Север и БЧК. В Търговище отборът ни се класира на трето място, а в Първомай – на второ. От Софийска област участваха отборите от Пирдоп, Челопеч и Етрополе. Другите отбори бяха от Силистра, Берковица и Първомай. На последния кръг отиват по принцип най-добрите и най-подготвените.

Теодор Шофелинов, Даниел Маламов, Иван Савов, Ирина Карапеткова и Стиляна Филчева бяха състезателите, които участваха и бяха най-впечатлени от надпреварата в Първомай. Под ръководството на кмета Ангел Папазов, за първа година в България се провежда кръг от Републиканския шампионат с международно участие – националният отбор на Румъния. Това бе една добра предпоставка да си сверим часовниците. Направи ни впечатление, че румънските състезатели караха перфектно в импровизираното детско градче – лабиринт, подаване на сигнали с ръце, спазване на пътни знаци, пътен полицай и преминаващи пешеходци. При разговор с учителката, която ги придружаваше стана ясно, че в тяхната програма са заложени 6 часа седмично за безопасност по пътищата – 4 часа работят на полигона, 2 часа имат теория. Това е заложено от Министерството на образованието, докато при нас часовете са едва десетина годишно. Абсолютно недостатъчно, за да имаме познания в тази област, защото всеки един човек е участник в движението, независимо дали като пешеходец, или водач. А всяка майка е щастлива, когато детето й излезе и се прибере живо и здраво вкъщи. Трябва да подготвим децата и учениците ни така, че да могат да се прибират безпрепятствено вкъщи. Това са и бъдещи водачи на МПС, все пак.

Състезанието в Първомай се проведе в три последователни дни, като децата освен че участваха в отделните етапи – листовки, детско градче, майсторско управление, тест по БЧК, индивидуални задачи – всичко това бе свързано и с културно-развлекателна програма. Първата вечер кметът Папазов заведе групите на язовир Езерово, където беше организирал демонстрация с водолази и тези, които се престрашиха, също облякоха такива костюми. След това имаше разходка с водни скутери. На втория ден, състезанието бе до обяд, а след това състезателите посетиха Бачковския манастир, имаха и беседи в Палеонтологичен музей – Асеновград. Вечерта имаше дискотека и аниматори. Отделно имаха задачи да наредят пъзел с пътен знак за най-бързо време, викторини за безопасността по пътищата, по този начин се създаде прекрасна връзка между децата. През цялото време кметът Папазов беше с нас.

На една конференция на СБА през януари тази година аз разказах на Ангел Папазов за условията, в които тренира нашият отбор – че нямаме велосипеди, уреди и че работата ни е свързана с много трудности, финансирани сме изцяло от делегирания бюджет на училището и отборът го има благодарение на директора Цвятко Четьов, който осъзнава важността на тази дейност. Не мога да обхвана и много деца, тъй като с два велосипеда не може да се тренира качествено. Тогава Ангел Папазов ми обеща, че ще подари велосипед на училището и си спази обещанието.

В тази връзка, искам да благодаря и на Мотоклуб „Атрокс”, които организираха инициативата „И аз съм участник в движението” в парк Корминеш. Сдобихме се с четири чисто нови велосипеда, които са много качествени. За този жест им изказвам своята дълбока благодарност. Друга моя мечта е да направим полигон в двора на училището, като този в НУ „Т. Влайков”, защото тогава се създават ситуациите при реална пътна обстановка. Имаме нужда и от комплект пътни знаци.

Бях особено щастлива, когато по време на пътуване, видях мой ученик, но не състезател, който направи ляв завой, съвсем точно, по всички правила. На другия ден го похвалих пред целия клас.

Пожелаваме късмет и успех на Ирина и Стилияна, които влизат в разширения състав на националния отбор и да застанат зад знамето на България, така както застанаха през 2014-а – Теодора Котова, а през 2015-а Кристиян Пеев и Мария Калинова. Държа да подчертая, че в отбора ни има приемственост. Тази пролет се наложи да отсъствам и възложих на по-големите състезатели Петрослав Петков и Теодора Котова да подготвят малките на управление на пътеки и те се справиха чудесно с поставената задача. Георги Дураков и Мария Калинова също много активно участваха в подготовката. Ние всички сме като едно голямо семейство и си помагаме много, с което се гордея.

Добави коментар