Гергьовден – Храмов празник на „Елаците Мед“ АД

Elaci_06.05-1

DSC05390

Elaci_06.05-3

На 6 май по традиция колективът на „Елаците мед” АД отбелязва тържествено християнския празник „Гергьовден”. Сред високите производствени сгради, в които се трудят стотици работници на рудодобивното и флотационно предприятие се издига скромен параклис, построен през 1991-92 г., който носи името на Св. Георги Победоносец. Това е най-старият параклис в района. А тази година той изцяло е изографисан от младия художник Петър Пашов от Златица. На Гергьовден именно от този параклис започва празникът. Всеки влиза да запали свещичка и да отправи своята съкровена молитва. Църковната служба бе водена от отец Николай Славчев, а Архиерейският наместник свещеник Йордан Георгиев извърши водосвета и освети празничния курбан.

Гости на празника бяха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, Кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, началникът на РПУ – Пирдоп ст. инспектор Христо Присов и др.

Организацията бе безупречна, за всеки от цеховете бе отредено специално място. Макар и малко хладен, празничният майски ден допринасяше за приповдигнатото настроение.

Изп. директор на „Елаците мед”АД инж. Добри Цветков откри празника с кратко слово: „Параклисът „Свети Георги” е нашата връзка с миналото на нашия край. Така както предците ни са отстоявали вярата и земята си, така и ние отстояваме своето място в нашата отговорна професия.

На този ден, както е според християнския обичай закичваме с празнични венци сградите на „Елаците-мед” АД и пожелаваме на всички работници, служители и техните семейства, на всички партньори и съграждани здраве, спорен труд и по-добър живот.

Тази година празникът на „Св. Георги носи в себе си огромен заряд, тъй като е предшестван от най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Позволете ми да ви честите светлия Великден.

Нека той възкреси у нас надеждата и вярата в доброто и обичта. нека заредени с енергията на двата празника да бъдем непреклонни пред трудностите, които се изправят пред нас и да работим за бъдещето и просперитета на „Елаците-Мед”АД”.

Празничната програма започна с изпълнения на децата и юношите от танцовия състав „Българче”, към Читалище „Труд и постоянство” – Челопеч. Публиката награди малките танцьори с бурни аплодисменти.

Изненадата в тазгодишната програма беше участието на известната попфолк изпълнителка Емилия, която поднесе на публиката обичани популярни хитове и народни песни.

Великолепните фолклорни ритми вдигнаха на крак присъстващите, хванати на дълги хора. Празникът бе преизпълнен с хубаво настроение и веселие.

„Елаците мед”АД за пореден път показаха своята социална ангажираност и в съхранението и отстояването на българските и християнски традиции.

 

Добави коментар