Геотехмин и Елаците-Мед дариха книги на училища и читалища от Средногорието

IMG_0440_1

За шеста поредна година Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД организираха специално културно събитие в рамките на Програмата си за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“. Кметове, директори на училища и читалища, учители и представители на местната власт и медиите се събраха на 7 ноември в Комплекс „20-ти април“ в гр. Копривщица, водени от желанието да поддържат живи историческата памет и националното самочувствие, отстоявани с десетилетия.

IMG_0432_1

По утвърдена вече традиция Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД направиха дарения на книги по повод Деня на народните будители за библиотеките на 11 училища и 14 читалища от общините Копривщица, Златица, Мирково, Челопеч, Чавдар, Антон и Пирдоп. На представителите от пет училища от района на концесионна дейност на Елаците-Мед, партньори на конкурса „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“ през 2017 г., бе подарена и книжката с наградените творби на учениците. Тя разкрива таланта и неподправените емоции, с които ученици от І до VІІ клас са претворили събития и традиции в творбите си. Самите награди от конкурса бяха връчени на отличените ученици през месец май тази година.

IMG_0373_1

Гостите в Комплекс „20-ти април“ видяха и филма за конкурса, който е качен и на специално създадената страница на инициативата:  http://www.kulturainatzionalnaidentichnost.bg/konkurs-2017.

IMG_0366_1

София Торолова, директор административни и туристически дейности в Елаците-Мед АД, подчерта в приветствието си към присъстващите значението на културното наследство и делото на  хилядите книжовници, просветители, учители и борци за национално освобождение.

Генчо Герданов, кмет на община Копривщица, изказа хвалебствени думи и приветства инициативата и дейността на дружествата. „Копривщица се превърна във важно място заради голямата си културна, историческа, духовна и образователна стойност“, каза той.  Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, също благодари на дарителите за инициативата: „Наскоро отбелязахме Деня на народните будители. Духовността е тази, която е спомогнала на нашия народ да оцелее до тези времена и се надявам и за бъдни времена“, отбеляза тя. Сред гостите бяха и Магдалена Иванова, кмет на Златица, Теодора Петрова – секретар на община Златица, Ангел Геров, кмет на община Пирдоп, Вера Бойчева, зам. кмет на Пирдоп и Валентин Петров, кмет на Душанци, Григор Даулов, главен експерт в община Чавдар.

IMG_0402_1

От домакините на тържеството присъстваха Кети Кирова, финансов директор и член на УС на Елаците-Мед АД и Симона Събкова, директор „Човешки ресурси“ на дружеството, както и представители на Геотехмин ООД.

IMG_0414_1

Специален музикален поздрав към гостите отправи Духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ гр. Копривщица, който предизвика бурни аплодисменти с майсторските си изпълнения.

Добави коментар