Генералният ремонт приключи успешно

SreshtaTimKurt

На 6 юли в Аурубис България се състоя регулярна среща на изп. директор на компанията Тим Курт, с местните медии. На срещата присъстваха и Мануела Тотева, мениджър Комуникации, децата, които тренират във ФК „Пирдоп”, заедно с техния треньор Красимир Пастушки.

Преди разговора с Тим Курт, децата и техния треньор разказаха за участието им в летния тренировъчен лагер на Лудогорец, който се организира от 14 до 19 юни в Разград.

Тим Курт съобщи подробности около изпълнението на генералния ремонт на завода и даде информация относно предстоящите планове на компанията. Той направи и кратка оценка на събитията, организирани от компанията.

Генералният ремонт в Аурубис България

– Основните цели, които си бяхме поставили за успешното реализиране на „Ремонт 2016” бяха три – да го завършим без инциденти, да не надвишаваме предвидения бюджет и да го приключим в срок. Успяхме да изпълним и трите цели.

Докато траеше ремонтът, на наша територия работиха 52 компании с над 1 200 външни служители. Първата и най-важна цел – безопасността, бе постигната и нямаше инциденти. Това бе голямо предизвикателство, тъй като много хора работеха на различни нива, включително на височини и различни атмосферни условия. Това криеше голям риск за безопасността им, но работниците успяха да се справят и да си свършат много добре работата.

Преди около три години бе определен бюджетът, с който разполагахме за този ремонт. Напълно се вместихме в одобрената рамка и не останаха много средства от нея. За щастие, абсолютно всичко, което бяхме планирали го изпълнихме.

Успяхме да спазим и поставения срок за приключване на ремонта. Работейки в стабилен и сериозен екип – нашите колеги, заедно с външните работници, постигнаха нещо което е близо до чудо.

Подобен тип ремонти има във всяка една металургия в света, които се провеждат на всеки 8 или 10 години, не са регулярни или рутинни. По тази причина, голямо предизвикателство е отново да се започне работа по установения вече начин. Ние за кратко време успяхме да възстановим работния процес, както бе преди.

След 10 години, когато дойде време за следващия ремонт, не се знае дали хората, които са участвали в сегашния, ще работят в завода. Част от тях ще са се пенсионирали, а други ще са с малко трудов опит. Изключително постижение бе, че за толкова малко време свършихме толкова мащабна работа.

По време на ремонта направихме замервания на въздуха, за да установим стойностите на замърсяването при неработещ завод. Те бяха направени със собствените ни измервателни уреди и чрез външна компания, която да направи второ, паралелно измерване. Очакваме да получим резултатите и на тази база ще определим новите ни цели за опазването на околната среда. Ние сме доста по-стриктни и строги от изискванията в закона.

Готови сме да оповестим резултатите публично, но трябва да преценим как да го направим, за да се избегне евентуално недоразумение при разчитането им от хората, които не боравят всеки ден с такива данни. Като компания максимално се стремим да подобряваме опазването на околната среда, не се осланяме на онова което е направено, а постоянно се правят подобрения.

Честването на 150 годишния юбилей на Аурубис Груп

– Нашият основен продукт – медта, остава модерен и днес, тя е била такава в миналото и ще остане такава и в бъдеще. Именно по тази причина и нашия слоган е формулиран по този начин – 150 години бъдеще. Онова,  което бе подчертано и на честването е, че през тези 150 години възможностите и силата на компанията се открояват не само в основния бизнес, но и в социалната ангажираност и опазването на околната среда.

Всички, които бяха на юбилея и са свързани с нашия бизнес бяха впечатлени от нещата, които правим и от факта, че сме толкова напредничави. Фатално би било за нас да си повярваме, че след 150 години можем да се успокоим и че така ще продължим напред. Пазарът и икономиката няма да се съобразяват с теб, ако си написал в логото, че си на 150 години. Медта е металът на модерния свят и това означава, че ние ще продължим с бизнес модела си и бизнесът ще продължи да се развива, за да отговаря на нуждите на модерния свят и потреблението.

Важни събития в Аурубис България от началото на годината

– За нас бе изключителна чест визитата на президентите на България и Германия, която се осъществи преди няколко дни. Въпреки че тя съвпадна с момента на излизането на Великобритания от Европейския съюз, те намериха време и успяха да посетят завода. Приемам тази визита не само като посещение на Аурубис България, а и като посещение и уважение на регион Средногорие. Щастлив съм, че всичко премина много добре и гладко, просто подготовката за едно такова събитие е изключително мащабна и детайлна. Всички изисквания на протоколите на българския и германския президент бяха спазени, дори и многото възникнали промени в последния момент също. Радостен е и фактът, че представителите на местната власт и нашите партньори в работата успяха да посетят събитието.

През тази седмица премина и фирменият ни празник, на който имахме повече от 700 гости, сред които наши служители с техните семейства, както и наши партньори. Програмата бе много интересна и вярвам, че се е харесала на всички.

Миналият петък посетихме алумни събитието на „Заедно в час”, с което завърши учебната година за учителите. Останах много впечатлен от преподавателите, които представиха различни артистични умения на сцената. Това бе един от моментите, в които се чувствам позитивно настроен, че съм в България. Виждам мотивираните хора и те ми дават надежда за развитието на страната, защото те идват от големите градове в малките населени места, за да работят с децата. Вярвам, че чрез програмата „Заедно в час” поставяме не само учители и ученици, а дори и представители на общините, в една рамка за по-качествено образование.

Друго наше събитие, което се проведе съвсем наскоро бе велосипедният тур „Средногорие“, който се организира за първа година. Изключително много благодарим на полицията, която обезопаси целия ни път. Всички участници се чувстваха обезопасени, заредени с енергия и са много доволни. Когато планираме събитията за следващата година, добре ще обмислим, дали да повторим това събитие, тъй като то се получи много добре. Трябва да вземем предвид и факта, че такъв род събитие привлече доста хора от София, които видяха нашия район за първи път.

На 8 март открихме реновирания покрив на Държавния куклен театър във Варна. Много впечатляващо бе как хората са щастливи от няколко стотин килограма мед, които предоставихме за ремонта на покрива. Те не можеха да повярват, че някой им е подал ръка в такъв момент, и то без да са поискали подкрепа. Като резултат от това партньорство бе и театралната академията, която се проведе през юни в Информационния център. Тя бе по тяхно желание и чрез нея в рамките на една седмица 30 деца работиха заедно с актьорите и директора на театъра.

По време на приключването ремонта, получихме и едно много важно решение за нас. Приключиха делото и спорът в Комисията по защита на конкуренцията, относно продажбата на сярна киселина. Обвиненията срещу нас бяха за доминантно положение на пазара на сярна киселина и за работа в картел. Двете обвинения вече абсолютно са отпаднали. За нас бе много важно да се разбере, че ние никога не сме влизали в дискусии с други компании за продажба на какъвто и да е наш продукт. Взет бе под внимание и основният наш аргумент, че пазарът на сярна киселина е световен пазар и цената й се определя в световен мащаб, а не локално.

Предстоящите събития в компанията

– За втора поредна година ще подкрепим маратона „Трявна Ултра“, в който участие ще вземат 298 състезатели, двама от които са от Аурубис – Радослав Дишлянов и аз. Дистанцията, на която ще участвам е 23 км. На това състезание с нас ще бъде Диляна Минкина, която въпреки, че няма да се състезва, ще има специално участие като наш представител.

От 1 юли имаме нов главен изп. директор на Аурубис Груп – Юрген Шахлер. През август като част от въвеждането му в компанията, той ще посети завода в Пирдоп. Неговото посещение има две основни цели – да се запознае с производството на завода и да бъде представена визията за развитие на компанията.

През целия август ще имаме музикална академия по китара и пиано, която ще протече в нашия Информационен център. В нея ще участват 20 ученика от I до XII клас.

Следващото събитие е международната конференция по металургия, която ще се проведе в София през септември. Ние сме основен партньор, а тя се организира от ХТМУ. Конференцията е на много високо ниво, и в нея ще вземат участие говорители от цял свят. Ние освен с финансова помощ ще помогнем и с лектори.

В края на септември ще имаме посещение на супервайзер борда на Аурубис Груп, който е от 12 човека. През първия ден на посещението си те ще са в София и ще имат срещи и презентации. Вторият ден ще го прекарат тук в завода, а през третия ден ще имат културна обиколка на София. За нас това посещение е много важно, но след визитата на двамата президенти, сме много по-спокойни как ще организираме тяхното посещение.

Добави коментар