В Челопеч: Първи поетичен конкурс в памет на Харалампи Харалампиев

На 21 октомври в Челопеч бяха обявени наградите от обявения национален литературен конкурс „Харалампи Харалампиев – поет на света”, в памет на обичания поет от Челопеч. Церемонията се състоя в салона на читалище „Труд и постоянство”.

Категориите, в които имаха възможност да се включат желаещите, бяха две – за поезия и за рецитация. Участници имаше от всички възрасти от цялата страна. Журито, оценяващо творбите и рецитацията, бе в състав Ирина Харалампиева, дъщеря на поета, актрисата Силвия Лулчева, поетът Добромир Банев и Жанна Центовская, главен специалист „Култура, спорт и туризъм” в община Челопеч.

Съпругата на поета, Веса Харалампиева, също бе в залата, и заедно с дъщеря си Ирина, двете получиха цветя от децата от основното училище.

С музикални и танцови акценти в програмата се изявиха Танцов състав „Българче”, с ръководител Станислав Стойков, Женски хор „Средногорски звън”, с ръководител Невелина Сараджова, а ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” представиха някои от стиховете на Харалампиев.

Обявено бе, че в конкурса за поезия са подадени 22 творби. Журито, с председател Ирина Харалампиева, обяви първите три места. „Писмо до поета от Челопеч” на Христина Главанова от Севлиево спечели първото място и първата награда, която бе в размер 500 лв. Втората награда, 300 лв., отиде при Петрана Петрова от Враца за нейната творба „Ти само ме обичай”. Третото място и наградата от 200 лв. бяха присъдени на Ваня Велева от Ямбол за нейната „Клада на поета”.

Даяна Дурчева от Сопот
Вълко Калчев
Гергана Георгиева

В конкурса за рецитиране са участвали 16 претендента. Жури, с участието на Силвия Лулчева, отреди първо място и награда 80 лв. за ученичката Даяна Дурчева от Сопот, а второто и третото място бяха присъдени съответно на Гергана Георгиева и Вълко Калчев от Основното училище в Челопеч. Те получиха и паричните награди от 60 и 40 лв.

Поради здравословно неразположение, актрисата Силвия Лулчева отправи онлайн поздрав от разстояние и пожела здраве и вдъхновение за бъдещи прекрасни творения на участниците.

Конкурсът се проведе по повод 89 години от рождението на поета Харалампи Харалампиев, а организаторите обещаха да се провежда ежегодно.

Александра Тодорова