В СУ „Саво Савов” бе представена Програмата за училища посланици на Европейския парламент

С нестандартно „Европейско кафене”, на 16 февруари в СУ „Саво Савов” бе представена Програмата за училища посланици на Европейския парламент.

Домакини на събитието бяха учителките Донка Красимирова /английски език/ и Мария Димитрова /философски цикъл и история/. Пред кабинета по английски език, до Музикалната зала, е обособен и специален кът с информационни материали. Двете преподавателки са старши посланици, а участващите ученици – младши посланици. Припомняме, че през месец ноември 2022 г., посланиците от пирдопската гимназия взеха участие в първата регионална среща, която се проведе в София.

Основната цел на Програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз (ЕС), европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и относно Европейския парламент (ЕП) като институция, която представлява гласовете на гражданите и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

Програмата за училища посланици се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Бюрото на ЕП, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС.

Учениците и учителите, които участват и изпълняват Програмата, получават информация за правата и задълженията, произтичащи от европейското гражданство, и се запознават с ролята, която ЕП играе в европейския процес на вземане на решения. Целта е да се гарантира, че младите хора са добре запознати с възможностите за реализация, които им предоставя ЕС, както и че разбират важността на демократичния процес и гласуването на национални и европейски избори.

В инициативата „Европейско кафене”, всички присъстващи имаха възможност в неформална обстановка да опитат от традиционни за различните европейски страни кулинарни изкушения, приготвени от гимназистите. Приветствие отправи директорът Цвятко Четьов, а учениците получиха специални тениски като младши посланици.

Припомняме още, че представителни групи от пирдопската гимназия вече два пъти са били на посещение в Европейския парламент в Страсбург по програма Евроскола, като и по настоящата програма за училища посланици предстои да имат такава визита.

Соб.инф.