В ПГТХТ „Никола Димов“ Пирдоп показаха как работи кръговата икономика и защо е важно да рециклираме

На 21 октомври, в Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов” Пирдоп се състоя представяне на един от етапите по проект „Повишаване на осведомеността по отношение на управлението на ресурсите, рециклиране на отпадъци и кръгова икономика сред образователните институции /училище/ и населението”. Той е финансиран от Европейското икономическо пространство „Опазване на околната среда и климатичните промени” по малката грантова схема кръгова икономика, и норвежкия механизъм. Мотото на проекта е „Работим заедно за зелена, конкурентна и приобщаваща Европа”.

Проектът се изпълнява от четири професионални гимназии в страната – тази по туризъм в Габрово, която е и водеща, професионалните гимназии в Пирдоп, Велико Търново и Шумен, и партньорите Браншова асоциация „Полимери”, Институт за културно наследство и норвежки партньор CSR Innovation solutions. Вече са изпълнени няколко дейности, разработени са учебни програми, съобразно Наредба 13 на МОН, които са предложени на училищата за включване в учебния процес и като допълнителни занимания. Основната цел е да се подобри екологичната култура и поведение на учениците. Друга дейност е организиране на публични събития, като това – организиране на базар за размяна на вещи – каза пред медиите Стилиян Станимиров от Института за културно наследство.
Гости на събитието бяха директорът на ПГТ – Габрово Радослав Стоянов, и заместник кметовете на община Пирдоп Мария Шентова и Иван Щаплев.

В двора на училището бяха разположени няколко щанда. Както споменахме, на единият се предлагаха дрехи и стоки за повторна употреба. На други два бяха представени вече изработени изделия от работилниците по приложно и абстрактно изкуство. Учениците, заедно със своите преподаватели, направиха различни сувенири и украси от естествени материали, пластмаса, стъкло, хартия, листа, камъчета и клонки. По този начин те им вдъхнаха нов живот. Също в рамките на проекта, възпитаниците на професионалната гимназия в Пирдоп са изработили аксесоари за играта на открито „Не се сърди, човече” – пионки от празни бутилки и зарче от стиропор. На асфалта бяха разчертани и полетата, където всички играха заедно.
Събитието продължи в сградата на училището, където беше промотиран проектът и дейностите по него чрез специален филм, подготвен от домакините от Пирдоп. Той показва екологичната политика и състоянието на района на Средногорието и ще бъде прожектиран и в останалите гимназии – партньори по проекта.
Целта е да се насърчи екологичното мислене сред учащите, които на свой ред да пренесат наученото в семействата си, привличане на вниманието към кръговата икономика в бита и рециклирането на отпадъците.
Началото на проекта е дадено на 9 септември 2021 година, като се очаква да приключи на 9 декември 2022 г. Неговата стойност е 318 000 лв., а финалното събитие ще бъде в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов” в град Габрово, която е бенефициент.