В община Мирково бяха почистени речни корита

Още през месец април, Областният управител на Софийска област е изпратил писма до ръководствата на общините за повишено внимание и набелязване на необходими мерки за почистване на речните корита по места. В изпълнение на препоръките на областния управител и със заповед на кмета на община Мирково Цветанка Йотина е сформирана комисия за обход и наблюдение, която е установила необходимост от почистване на речните корита на реките Воден в Мирково, Марино дере в Смолско, Мала и Голяма река в Каменица и река Буновска в Буново.

Изпълнението на почистването започва веднага. Към настоящия момент от наноси и растителност са почистени всички проблемни места, които са набелязани от комисията. Благодарение на тези предварителни действия бяха избегнати и проблеми в следствие на огромното количество дъжд, което се излива над страната в последните седмици.

 

с. Буново

 

 

 

 

 

 

 

 

На място, в Буново, в близост до Туристическия център, ръководителят на фирмата ни разказа, че в просеката се е виждала само 10-15% от коритото, а другото е било растителност, храсти и наноси. Дължината, която е почистена е около 600 метра, както и две дерета. „Работи се и от двете страни, сами виждате колко сме отворили реката. Надявам се, че в близките 15 години няма да се случи такова нещо. Там, където е направена корекцията няма проблем. Техниката, която работи е два багера 20-тонни, три самосвала, един 8-тонен багер и един бобкат и 8 човека работници. Като кубатура е страшно много, на ден извозваме близо 50 камиона, а един камион събира около 15 кубика наноси и растителност. Полагаме и тръба, която да хване потока, който идва от дясната страна и минава през пътя.”

Припомняме на читателите ни, че през октомври 2012 г. община Мирково стартира реализацията на проект за корекция на 340 метра от река Буновска, а приключването бе в края на 2013 г. През годините са отремонтирани и укрепени няколко моста над реки в населени места от общината.

 

с. Каменица

 

 

 

Добави коментар