В Копривщица бе открита изложбата „Вечната българка“

„Елаците-Мед“ АД

На 22 май в зала „България” на комплекс „20-ти април“ в Копривщица бе открита изложбата на художника Павел Митков “Вечната българка“. Събитието се проведе с подкрепата на „Елаците-Мед” АД. Гости на откриването на изложбата бяха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева, кметовете на Душанци, и Петрич – Валентин Петров и Николай Лилов, представители на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД, представители на седемте общини от Средногорието, образователните и културните институции.

Водещ бе инж. София Торолова, директор „Административни и социални дейности” в Елаците-Мед АД. Тя представи младия художник Павел Митков, чиито картини присъстват в колекциите на руския президент Владимир Путин, краля на Белгия Албер II, Папа Йоан Павел II, Папа Бенедикт XVI, бившия кмет на Москва Юрий Лужков, сенатор Хилари Клинтън и др. В началото на кариерата си Павел Митков изработва платната си сам от стари чаршафи, които опъва върху ръчно сковани подрамки от отпадъчни палета. По това време отваря и първото си ателие в Студентски град, а първата му самостоятелна изложба е през 1998 година в музей „Земята и хората“.

Младият художник сподели, че платната на тази изложба са вдъхновени от съхранените до днес български традиции и красотата на  българската носия и жена. Сред картините в изложбата „Вечната българка” бяха 10 платна на българки, облечени в различни народни носии, платно с леденото хоро, традиционно за Йордановден, картини на петли, символизиращи мъжеството на българина.

Добави коментар