В Каменица почетоха Свети Пророк Илия

Отец Йоан Алексиев

На 20 юли, навръх самия ден на Свети Пророк Илия, в каменишката махала, носеща неговото име, се състоя голям празник. Там, край красивия новопостроен параклис, пред самото оброчище, където се пази старинен, но много красив каменен кръст, под вековните дъбови дръвчета, се събраха повече от 150 жители и гости на Каменица. Гостоприемните домакини се бяха погрижили за подредени маси, както и продажба на бира, скара и обреден вкусен курбан, подсигурен от дарители и спонсора, а организацията беше поета от църковното настоятелство и кметството.

Кметът Цветанка Йотина и кметският наместник на село Каменица – Иван Петров

Кметът Иван Петров, който е и църковен настоятел, сподели, че празненството се провежда само на църковен ден. На празника, отец Йоан от Смолско, който е Епархийски наместник, отслужи света литургия, на която всички застанаха прави и почетоха Божието служение, а свещенослужителят освети вода и поръси всеки мирянин за здраве, както и поръси курбана.

На празненството бяха поканени и официални гости. Там бяха Цветана Йотина, Петър Грохчев, много общински представители, както и почти всички кметове и наместници от района. Кметът на община Мирково Цветанка Йотина поздрави всички присъстващи и изказа много топли и похвални думи за жителите на с. Каменица. Тя направи подарък на каменчани, като обеща да спонсорира предстоящия ремонт на храма на селото, който е належащ.

Етрополската Духова музика

За веселията на празника се погрижиха диджей Даката, както и Духов оркестър Етрополе. Специална изненада в програмата поднесоха младите таланти от детски танцов състав за народни хора от Каменица, чийто ръководител е амбициозният Власаки Николаев.

Детски Танцов състав с. Каменица, с ръководител Власаки Николаев

В общото веселие взеха участие всички присъстващи, включително и групата гости от съседно Смолско. Тържествата продължиха до късно на зелената морава и прохладната сянка на вековните дъбови дървета и под звуците на прекрасната етрополска музика.

Заедно на хорото!

Димитър Андреев