В Златица и Чавдар стартира инициативата „Нашето зелено утре“

„Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД,
„Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД с благотворителна инициатива
в рамките на програмата „Българските добродетели“

Община Чавдар

В края на месец септември в община Златица и Чавдар стартираха първите проекти по инициативата „Нашето зелено утре“ в рамките на благотворителната програма на Група   ГЕОТЕХМИН „Българските добродетели“. Инициативата е посветена на 30-годишнината на „Геотехмин“ ООД и се осъществява от четири от дружествата – „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Геотрейдинг“ АД и „Геострой“ АД, в партньорство с общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица.

Община Златица

Общинските ръководства участват със свои проекти, като са определили подходящи места за озеленяване и залесяване, както и подходящите за терените растителни и дървесни видове, а дружествата осигуряват финансовите средства за закупуването на растенията и чрез доброволен труд на свои служители подпомагат дейностите по засаждането им.

Община Чавдар

Първите дейности по инициативата започнаха на 28 септември в сътрудничество с община Златица на двете централни улици в града. Екип на „Елаците-Мед“ и служители на общината започнаха да подготвят  терените за засаждането на фиданки от видовете каталла, японски клен и кълбовидна акация. Това е първият етап от дейностите, а през следващите дни ще се пристъпи и към същинското засаждане на дървесните видове в централната част на Златица.

На 30 септември в центъра на община Чавдар общински служители започнаха засаждане на рози, японски вишни и магнолии. През ноември в община Чавдар ще бъдат засадени липа и шестил.

През месец октомври и началото на ноември инициативата на Група ГЕОТЕХМИН за озеленяване и залесяване по програмата „Българските добродетели“ ще продължи и в останалите пет общини, получили дарения по програмата „Българските добродетели“.

Тази подкрепа е много важна за нас

• Инж. Стоян Генов, кмет на община Златица

– Община Златица е част от участниците в благотворителната програма „Българските добродетели” на група ГЕОТЕХМИН. В нея влизат и още шест общини. По проект „Нашето зелено утре” подадохме няколко предложения, които да бъдат включени. Те са изключително с екологична насоченост. По силата на подписания договор ще се извърши озеленяване с фиданки и друга растителност в общината с предоставените фирмени средства и доброволен труд на служителите на компаниите. В инициативата участват и представители на община Златица.

От понеделник, 28 септември, служители на „Елаците-Мед” АД, Обогатителна фабрика и Открития рудник, безвъзмездно подготвят местата за новите дървета, съвместно със служители на звено „Чистота и озеленяване”. След като приключи този етап, ще предстои доставка на самите дръвчета и тяхното засаждане. Тази помощ и финансова подкрепа от четирите фирми означава много за нас, тъй като ще се покрият 2/3 от разходите за възстановяване на насажденията по новоремонтираната главна улица, което никак не е малко.

Тъй като имам желание главната улица на Златица да придобие още по-красив и приветлив вид, в последствие ще бъдат освежени декоративните осветителни стълбове. На тях ще бъдат монтирани и метални стойки, отново изработени безвъзмездно от „Елаците-Мед” АД, на които ще се развеят българския трибагреник и знамето на Златица.

Благодаря на цялото ръководство на Група ГЕОТЕХМИН и лично на проф. дтн инж. Цоло Вутов и инж. Драгомир Драганов за отговорността и ангажираността към икономическия и социален живот на местните общности и се надявам това ползотворно сътрудничество да продължи и занапред.