В Златица бе открит посетителски център „Юрий Гагарин“

otkrivane_posetitelski_centyr_Zlatica

На 7 август в Златица се състоя официалното откриване на посетителски център „Юрий Гагарин”. Присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, служители от ОбА – Златица, децата и преподавателите –  част от лятното училище на образователен център „Милетия”.

Изграждането на посетителския център бе част от проект „Насърчаване на туристическите дейности в община Златица“, финансиран по Мярка 313 от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. През последните години къщата музей „Ю. Гагарин“ бе напълно изоставена, разрушена и ограбена. Чрез реализирането на проекта сградата бе реконструирана и напълно обновена. Стойността на проекта е 200 000 лв.

В центъра са обособени зали, които дават възможност за провеждане на семинари, срещи, представяне на различни маршрути и запознаване с природните, културни и исторически дадености на региона. Той е оборудван с компютри, мултимедиен проектор, принтер, камера, фотоапарат, витрини, пана и др.

Изграждането на посетителския център е поредният евро проект, чрез който общинското ръководство възстановява стари и изоставени сгради в общината. Чрез средства от Европейския съюз, община Златица успя да реставрира и реновира сградата на старото училище в Църквище /сега Младежки център/,  сградата на бившата гражданска защита в Златица /превърната в Дневен център за хора с увреждания/, Гуговата къща в Петрич.

Лентата за официалното откриване на новия Посетителски център беше прерязана от инж. Магдалена Иванова и възпитаниците от лятното училище на образователен център „Милетия”. Кметът на община Златица поздрави присъстващите и изрази своята радост, че децата участват в откриването на центъра.

В двора на посетителския център най-големите участници в лятно училище „Милетия 2015” засадиха рози.

Всички присъстващи имаха възможност да разгледат Посетителския център „Юрий Гагарин”, където бяха разположени рисунки на участниците в лятното училище.

 

Добави коментар