В Златица бе открит дневен център за хора с увреждания

otkvrivane_dneven_centyr_Zlatica

На 16 септември в Златица се състоя официално откриване на Дневен център за хора с увреждания. Официални гости на откриването бяха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, областният управител на Софийска област Росица Иванова, кметът на община Антон Цонка Гешева, председателят на ОбС – Пирдоп Райна Алдева, Елена Андонова – директор дирекция „Социално подпомагане” София област, Анна Нейкова – директор дирекция „Социално подпомагане” Пирдоп, кметските наместници на Църквище, Карлиево и Петрич – Стоянка Петрова, Ненко Миндилов и Мария Ангелова, политикът от БДЦ Росен Петров, директори на учебни заведения в района.

За изграждането на дневния център е използвана бившата двуетажна сграда на „Гражданска защита“, която бе стара и силно амортизирана сграда, построена през 60-те години на миналия век. Реконструкцията и ремонтът на сградата бяха извършени по европейски проект, спечелен от сдружението с нестопанска цел „Нов Поглед“, в партньорство с община Златица. Общата стойност на вложените средства надхвърля 900 000 лв. Фирмите изпълнители по проекта са Технострой България ООД, Миви Груп ЕООД и Ми Бакс ЕООД.

Дневният център има капацитет да обслужва до 50 човека с увреждания, за които се очаква да се грижат близо 20 души персонал. В сградата са предвидени офиси, складове, зали за обучение и хранене, тераса, кабинети, санитарни възли, стаи за отдих и други. Ще се предлагат различни услуги, свързани с ежедневните потребности в различните им разновидности – здравни, образователни, рехабилитационни, занимателни, увлекателни и дори спортни.

Ивайло Калфин приветства присъстващите, като подчерта, че откриването на подобен тип социален център е израз на желанието и възможността на общността да подпомага хората в нужда. Той заяви, че ще помага за трайността на услугите, които ще предлага Дневния център.

Инж. Магдалена Иванова разказа историята на изграждането на проекта. Тя заяви, че чрез неговото изпълнение общината ще може да предоставя нов тип социална услуга, засягаща деца и възрастни хора с увреждания. Центъра ще предоставя грижи на хора, които ще го посещават през деня.

С приветствени думи към присъстващите се обърна и Росица Иванова, която честити на златичани новата придобивка. Тя заяви, че община Златица е една от най-социалните общини в Софийска област.

Инж. Магдалена Иванова подари на министър Калфин картина с Часовниковата кула – символа на Златица. От своя страна Ивайло Калфин подари икона на кмета на община Златица.

Трикольорната лента бе прерязана от Ивайло Калфин Росица Иванова и инж. Магдалена Иванова, с което официално бе открит Дневния център за хора с увреждания. След прерязването на лентата всички присъстващи имаха възможност да разгледат оборудването и помещенията в Центъра.

Добави коментар