Въпреки трудностите през 2020 година, в Копривщица се случиха и доста хубави неща

Бойка Дюлгярова, кмет на община Копривщица,
пред вестник Камбана

Тази седмица, на страниците на вестник Камбана, равносметка за една година от мандата си като кмет прави градоначалникът на Копривщица – Бойка Дюлгярова. За предизвикателствата през 2020 г., проектите и успехите в управлението на пленителната Копривщица, можете да прочетете в интервюто, което предлагаме на вниманието на читателите ни.

– Г-жо Дюлгярова, измина една година от встъпването Ви в длъжност кмет на община Копривщица? Как се разви общината в първата година от Вашия мандат?

– За съжаление, няма как да не започна с идването на коронавируса. Но освен това, в изминалата една година, по моята управленска програма за мандат 2019-2023, се случиха и доста хубави неща. Не всичко успяхме да завършим до край, но това, което беше заложено, се постарах да го направим.

Изключение прави, ще се повторя – за огромно съжаление, непровеждането на Националния фолклорен събор в Копривщица. Това доведе до намаление в приходната част както на бюджета на общината, така и в бюджета на Дирекция на музеите, което е нашето основно перо. Там се получиха почти 90% корекции в бюджета. За радост, през лятото, в по-топлите месеци, имаше раздвижване в града ни и музеите успяха да компенсира част от своите приходи. По принцип, приходите на общината намаляха драстично, защото всичко ни е свързано с туризма – туристически данък, тротоарно право, такси от заведенията… Въпреки това съм оптимист, годината беше трудна, но аз обичам предизвикателствата.

– Как протече преходът от директорския стол в училището към кметския в общината? Плавно или трудно?

– Смея да кажа, плавно. Всичко си зависи от човека. Опитът, който имах като организация в училище, проектите, с които успяхме да обновим почти всичко там, мисля, че бях подготвена. Единственото, което ми прави впечатление, вече като кмет, е, че сме някак разединени и всеки гледа предимно себе си. Не го интересува другия. Не можем да се обединим в една кауза, а гледаме да си пречим.

– А с Общинската администрация и Общинския съвет как се сработихте?

– С течение на времето, мисля, че се сработихме добре. Насърчавам служителите в администрацията да се развиват и усъвършенстват. Направих някои оптимизации, но те бяха на ниско квалификационно ниво. Аз мога да работя с всички, стига да има взаимно уважение и разбирателство.

Същото важи и за взаимодействието ми с Общинския съвет. Когато виждам, че се прави нещо в интерес на общината и се прави с желание от колегите съветници, всичко върви напред.

– Как се движат нещата в общината по отношение на проекти – с национално и европейско финансиране? Стигат ли ви средствата в бюджета?

– Всичко, което бяхме заложили като проекти, включително и от предишния мандат, го изпълняваме. Разбира се, съобразяваме се според бюджета, няма как да си надскочим възможностите. Мислим единствено как в бъдеще общината да има по-големи приходи. Наскоро детска градина „Евлампия Векилова” спечели проект по програма „Чиста околна среда”. В момента работим и по проекта за подмяна на дограма на детската градина, закупуване и доставка на ново обзавеждане. Предстои ремонт на сградата на общината – фасада, топлоизолация и осветление. Подписахме и проект за рекултивиране на депото за отпадъци, очакваме да приключи процедурата по избор на изпълнител. Методиката там е по-сложна.

Беше подписан и проект за залесяване на 500 декара гора, която е поразена от заболявания на дърветата, ветроломи, снеголоми. Избран е изпълнител, започна почистването на терените.

Изпълнихме и проект за свободен достъп по Wi-Fi зони в общината с европейско финансиране.

Имаме звено по чистота към общинско предприятие Копривщица. Тази седмица /бел.ред. – интервюто е проведено на 16 ноември/ купуваме автовишка, с която да подкастряме боровете от опасни клони, където е необходимо. Предстои да закупим и електромобил, което ще подпомага почистването. Снабдихме се с машини – листосъбирачи, вече имаме оборудван трактор за снегопочистване.

Готов е проектът за кръговото кръстовище, което ще се обособи в южния край на града. Имаме още малко подготовка там, но разрешителните са издадени.

Изградени са около 10 километра велопътеки, които обаче, все още не са довършени напълно. Имаме купени колела от общината, които смятахме да даваме под наем, да се ползват за велотуризъм. Например, да се вземат от града до гарата и да се оставят там, или обратното.

Поставихме соларни панели за осветление по пътя към местността Войводенец. За съжаление, бяха откраднати на третия ден, и още не е установен извършителят.

Друго мащабно събитие бе засаждането на дръвчета по инициативата „Нашето зелено утре” на четири от дружествата от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД.

Също така, над 4 000 дръвчета, предимно акации, из целия град, залесихме съвместно с Гората.бг. Кандидатствахме по една програма за ученици, също от ГОРАТА.бг, който е интересна. Ще доставят 500 саксии, в които децата ще засадят семена.

Отново с подкрепата на местните компании, през есента проведохме Фестивал на исторически филми, които са заснети през годините в Копривщица. Благодарение на спонсорите от Аурубис България АД, Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД, Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД, Геотрейдинг АД, Каолин АД и Кирил Палавеев бе закупена висококачествена техника за прожекция.

Закупихме и котел и радиатори за отопление на Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” и вече е топло навсякъде в сградата.  

– Какво е състоянието на ВиК мрежата и канализацията в Копривщица? Това ли е най-голямото предизвикателство пред Вас като кмет?

– Най-големият проблем е канализацията, централни колектори и след това възстановяване на настилката, която също е в лошо състояние. Това са централните колектори от западната и източната страна на реката. Запуши ли се канал, всичко тече по улиците в централната част. Това е най-голямото предизвикателство. Без помощта на държавата няма да можем да се справим. Провела съм толкова много срещи, но засега без резултат. Все още не губя надежда, но отнема много време. Правихме няколко ремонта на водопроводната мрежа и възстановихме калдъръма със собствени средства, защото имахме случаи с аварии през три метра.

Тайно се надявах да оправим някои от централните колектори и канала, но явно ще трябва да разчитаме на следващата година.

Със средства от бюджета, общината направи пълна рехабилитация на резервоара от Въртопа. Водата е кристално чиста и сега предстои приемателна комисия.

Ако има нещо, което на 100% да съм се уверила в тази една година, е, че всичко се случва много, много бавно като административни процедури.

По капиталовите ремонти имахме водопровод и канализация да изпълним по улица „Любен Каравелов”. Документацията е подадена през април месец, а от НИНКН / Национален институт за недвижимо културно наследство/ още нямаме издадено разрешително. А в Копривщица през декември не може да се копае…

– Покрай епидемията от коронавируса, увеличиха ли се жителите и интересът за закупуване на къщи?

– Къщи не се купиха много, но жителите се увеличиха значително. По време на карантината се увеличи също и тонажа на отпадъците, които се генерираха. Прибраха се много хора от чужбина, от големите градове на спокойствие и чист въздух. Проблем на общината е събирането на туристическия данък от хотелите.

– Какво очаквате от новия програмен период?

– Имам доста иновативни идеи за проекти, но чакаме отварянето на новия програмен период. Идеите ми не са за социално подпомагане, а за инвестиции и разкриване на нови работни места в общината. Например, да направим едно сдружение за картофопроизводителите и да кандидатстваме с предложение за предприятие на картофите тук, на място, да има хората къде да си пласират продукцията. Така ще им се осигури пазар и сигурност. Трябва да са дейности, свързани с бита и отраслите, които се развиват при нас.

Интервю на Александра Тодорова