Възпоменателен митинг в Буново

poklonenie_bunovo-11-9-2016

На 11 септември, по установена през последните години традиция, на ж.п. гара Буново бе отбелязан Световният ден за борба срещу тероризма и бе почетена паметта на загиналите невинни хора. Районът на гарата бе изпълнен с много хора – жители на селото и съседните общини и гости от страната. На събитието присъстваха народните представители от „Патриотичен фронт” Данчо Хаджиев, Димитър Байрактаров и Борис Ячев, кметът на община Мирково Цветанка Йотина, кметът на кметство Буново Николай Точев, синовете на Николай Хайтов – Александър Хайтов – скулптор на паметника на ж.п. гара Буново и Здравец Хайтов – архитект на паметника.

Данчо Хаджиев припомни, че 11 септември е един от двата дни в годината, когато хората се събират тук, за да поднесат цветя пред паметника на загиналите от атентата от 9 март 1985, когато във вагона за майки с деца избухва бомба. В него загиват 7 души, от които и две деца. Той отбеляза също, че на ж.п. гара Буново е изграден единственият паметник на жертвите от тероризма в България.

Архиерейският наместник свещеник х. Йордан Георгиев отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от протурския тероризъм.

В словото си Цветанка Йотина отбеляза, че днес терорът е навсякъде около нас и ние все повече привикваме с новините за поредния ужасен атентат. С голямо вълнение тя призова световния политически и икономически елит да сложат на дневен ред борбата против тероризма.

В словото си Димитър Байрактаров заяви, че тероризмът няма лице или образ, той не подбира своите жертви по цвят, народност или религия. Той има за цел да всява ужас и да отнема много човешки жертви. Той отбеляза също, че атентаторите от гара Буново са извършили атентати във Варна, Пловдив, Сливен. Народният представител каза още, че незабравени остават и жертвите от летище Бургас, сред които бе и един българин. Кратко слово произнесе и Борис Ячев, в което остро осъди действията на атентаторите от гара Буново.

В края на събитието с едноминутно мълчание и падане на колене бе отдадена почит на загиналите от терористични действия. Под звуците на траурна музика пред паметника бяха положени венци от община Мирково, кметство Буново, ТВ „СКАТ“, НФСБ и много цветя от граждани.

Добави коментар