Второ място за ГСП „Спомени“ с. Чавдар на Фестивала в Самоков

Групата за стари градски песни „Спомени” с. Чавдар грабна второто място в Седмото издание на престижния национален Фестивал на старата градска песен “Самоков 2018”. Изявите на групата бяха с тригласните песни „Белонга”, „Носталгия” и „Не завиждам” на Нона Йотова. Наградата е връчена в раздел „Най-добро изпълнение” – съпровод на живо. Ръководителят маестро Кузман Кузманов даде висока оценка и сподели радостта и гордостта си от спечелването на тази национална награда с екипа на в. Камбана.

Той разказа, че е бил впечатлен от класирането, тъй като първото място е присъдено на група „Акустика” от гр. София, а третото място е присъдено на група „Нежни звуци” гр. Благоевград.

„Все повече състави участват със съпровод на синбек, което е много тъжно. Вече трудно се намират желаещи музиканти, които да озвучават такива групи. В състезателния концерт се представихме с тези тригласни песни, защото са с хубав аранжимент, грабват публиката и се получи приятна връзка с нея. Те реагираха много положително. След изявата ни, получихме много поздравления от колегите от другите състави. Конкуренцията също беше на много високо ниво. В класирането може да видите – наградите отидоха само при състави от големи градове. Затова съм горд с нашата награда – напълно заслужена и изработена с много репетиции и себераздаване. Заявихме се и на национално ниво, което изключително ме радва. И да отбележа – дамите пяха с нови сценични костюми, които са много красиви” – допълни маестро Кузманов.

Съставът на журито също не е на случаен принцип. Негов председател е Станислав Почекански – преподавател в НМУ „Любомир Пипков” гр. София и Председател на съюза на музикалните и танцови дейци, и членове Светослав Лобошки – композитор, музикант и аранжор и Димчо Тосков – музикант, композитор и дългогодишен ръководител на вокални групи и състави. Те са оценявали прецизно изпълненията на записаните над 30 състава с 200 участници – Ботевград, Белоградчик, София, Пазарджик, Пловдив, Елин Пелин, с. Момина клисура, Севлиево, Велинград, Ивайловград, Благоевград и други.

Организатор на националния фестивал на старата градска и шлагерна песен е Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, с подкрепата на община Самоков.

Добави коментар