Втори Международен фолклорен фестивал „Златен прах“ Челопеч

Festival Chelopech

На 23 юли в парк „Корминеш“ над Челопеч се състоя официалното откриване на второто издание на Международния фолклорен фестивал „Златен прах“. Той ще продължи до 26 юли, през което време участници от България, Италия, Словакия, Румъния и Турция ще покажат своя талант във фолклорното изкуство. На откриването присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, изп. директор на фестивала Маргарита Богданова, служители от ОбА – Челопеч,  жители и гости на общината.

Фестивалът започна с изпълнение на женски хор „Средногорски звън“ при община Челопеч. След тяхното представяне на сцената бяха поканени представители на чуждестранните състави, които издигнаха флаговете на своите страни. Изпълнявайки новия си танц, децата от детски танцов състав „Изворчета“ към ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“ развяха българския трибагреник. След като на сцената се качиха всички представители от групите, които ще вземат участие във фестивала, под звуците на химна на България бе издигнато и българското знаме. Детска вокална група „Средногорски звън“ изпълни химна на Челопеч, който е по текст на поета Харалампи Харалампиев.

С приветствени думи към присъстващите се обърна Маргарита Богданова, която каза, че организирането на подобен фестивал е една сбъдната мечта за жителите на Челопеч. Тя пожела танците и песните да се превърната в мост на приятелството между различните участници. Тя акцентира, че основна заслуга за организирането на фестивала има кметът на общината инж. Алекси Кесяков. Честта да открие второто издание на „Златен прах Челопеч“ бе на домакина инж. Алекси Кесяков, който заяви, че в регион Средногорие фолклорът е на изключителна висока почит. Той пожела успех на участниците и приятни мигове за зрителите.

 

Първи на сцената се изяви ансамбъл „Балада” от гр. Бистрица, Румъния, които представиха традиционни за страната песни и танци. След тях бяха гостите от Турция, които представиха традиционните за страната ритми. След тяхното изпълнение на сцената се изявиха танцьорите от Словакия. След тях бяха певците и танцьорите от клуб „Triskelion di Roccalumera” от Сицилия, Италия. Последни на сцената се изявиха малките танцьори от ОДЗ „Х. Кр. Андерсен”, които показаха пирински танц.

През втория ден от фестивала жителите и гости на Челопеч имаха възможност да се насладят на концертна програма с участието на български и международни фолклорни ансамбли.

Добави коментар