Втора награда за ВГ „Спомени“ с. Чавдар от конкурса „С песните на Ари“ в Хасково

Втора награда от национален фестивал спечели групата за стари градски и шлагерни песни „Спомени” към „НЧ „Надежда 1900”, с. Чавдар, с ръководител Кузман Кузманов. Сценичните изяви се състояха в Хасково на 15 и 16 юни, а конкурсът носи името „С песните на Ари” и се провежда за деветнадесети път. Организатор е Образцово Народно читалище „Заря”, съвместно с община Хасково.

Конкурсът-фестивал е посветен на Аспарух Лешников – Ари. Провежда се всяка година в началото на юни и в него участват непрофесионални изпълнители на стари градски песни и е част от културния календар на град Хасково. Фестивалът има конкурсен характер и е организиран по категории – индивидуални изпълнители, дует, трио, квартет и групи.

Компетентно жури с председател проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, завеждащ катедра в  Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство, оценяваше талантливите изпълнители. Фестивалът кулминира в заключителен гала-концерт на първенците в награждаването.

Група „Спомени” се представи с песните „Носталгия”, „Бели ружи” с тригласно изпълнение, и „Белонга”. Парична награда, диплом и грамота получиха чавдарските самодейци. Те бяха посрещнати изключително радушно от публиката, която пя заедно с тях на песента „Носталгия” и ги аплодира продължително.

Мъжката вокална група „Сопот” към НЧ „Иван Вазов 1871”, гр. Сопот, спечели първото място при групите. На трето място се класира вокална група „Незабравими мелодии”, НЧ „Напредък 1863”, гр. Елена.

В програмата на фестивала се включиха над 40 участника от цялата страна – групи, дуети, трио, индивидуални изпълнители.