Волейболен турнир за купата на община Пирдоп

VoleibolenTurnirKupaPirdop

На 30 юли Спортният комплекс в гр. Пирдоп бе домакин на Първи турнир по волейбол за купата на община Пирдоп. Той бе организиран съвместно със Спортен клуб по волейбол, по повод празника на града, като стремежът на общинското ръководство и клуба е турнирът да стане традиционен.

Специални гости на първия турнир бяха Матей Казийски, бивш национален състезател по волейбол, Нели Домусчиева, която е била първи треньор на девойките в Пирдоп преди години, и Юлиян Карабиберов, преподаватели в НСА „Васил Левски”, близките на покойната изтъкната волейболистка Евдокия Маринова – майката Нона и сестрата Маргарита, както и майката на национала – Валя Казийска.

Пред многобройната публика, която изпълваше залата, приветствия отправи кметът Ангел Геров и заяви, че това са стъпки към възраждане на този спорт в общината, която е имала много изявени волейболисти в миналото – Кирил Русинов, Златан Ботев, Евдокия Маринова.

Кметът Ангел Геров каза, че това е най-интелигентният спорт и пожела на участниците в турнира здраве и много успехи.

Първата среща между младежите се проведе с два отбора от Пирдоп, като първият сервиз бе изпълнен от Матей Казийски.

Във втората среща, в атрактивна игра, едни срещу други се изправиха ветерани жени и мъже. В двата отбора взеха участие бивши състезатели от града, сред които и кметът Геров, треньорът на волейболния клуб Теодор Колев, Александър Вътев, Николай Кузманов, Добромир Банков, Ивестин Николов. Дамите обаче показаха повече хъс за победа и след оспорвана битка, спечелиха играта. Нежната половина във волейбола беше представена от Иванка Димитрова, Недялка Ранчева, Цанка Лекова, Стилияна…. /ще ги допълня/.

Третата среща бе между отборите на мъже ветерани от Етрополе и Пирдоп. В пирдопския тим се включи и волейболистът Казийски. По време на оспорваната битка, имаше доста напрежение, интересни положения и отигравания на топката и от двата отбора. Мачът завърши с победа на отбора на домакините от Пирдоп.

През цялото време, публиката подкрепяше безрезервно своите любимци със скандирания и аплодисменти.

След като приключиха срещите, дойде моментът и на награждаването на победителите в трите срещи. Купите бяха връчени от кмета Ангел Геров, който благодари на всички за всеотдайното участие в този първи турнир. Кметът заяви ангажираността си да се работи за активното развитие на спорта в града. Като израз на благодарност за откликването на поканата за участие в откриването на турнира, купата на победителите при мъжете получи Матей Казийски, с пожеланието от страна на кмета да бъде гост и на следващите издания на този празник. Клубът по волейбол в Пирдоп получи за спомен топка с автограф от известния спортист, който каза, че приветства и подкрепя идеята за реализирането на такъв род инициативи.

Силно емоционални думи при закриването на турнира произнесоха Нели Домусчиева и Нона Маринова, които благодариха на кмета на общината Ангел Геров и на треньора Теодор Колев за усилията, които полагат да бъде възроден този спорт в града ни.

 

КОЙ Е МАТЕЙ КАЗИЙСКИ

Матей Казийски е роден на 23 септември 1984 г. в София, в семейството на национални състезатели по волейбол – баща му Илиян Казийски е бил разпределител, а майка му Валя е играла център.

Матей е висок 202 см и тежи 93 кг. Смятан е за един от най-талантливите и успели волейболисти в света. Наричан е и „Императора“. Играл е на всички постове, като накрая избира този на посрещач. В редки случай играе и като диагонал.

Волейболната му кариера започва в младежкия клуб „Славия“ – София, когато е в пети клас.

Две години играе в „ЛУКОЙЛ – Нефтохимик“. Повикан е в младежкия национален отбор по волейбол, с който печели бронзов медал от Световното първенство за младежи в Техеран. На европейското първенство 2003 г. в Германия, избухва скандал заради Казийски. Той играе в първия мач срещу Русия без лиценз и това носи на България служебна загуба с 0:3. Следва и отстраняване на Матей от шампионата.

През 2004 г. печели приза за най-добър изпълнител на начални удари на Световната лига.

От 2005 до 2007 г. Казийски играе в един от най-добрите отбори в Европа – „Динамо“ (Москва). През 2005 г. по време на шоуто около първия мач на звездите в руското първенство, Казийски печели състезанието за най-висок отскок при „забивка“ – 379 см. Награден е и с приза за най-добър начален удар. Година по-късно печели златния медал от Руското Първенство.

Лятото на 2007 е привлечен в италианския „Тренто“, където треньор е българинът Радостин Стойчев. Две години по-късно поема и капитанската лента на отбора. Печели Италианското Първенство, Световното Клубно Състезание и Шампионската Лига. В края на сезон 2012-2013 президентът на клуба, Диего Мосна, обявява курс на икономии, което принуждава Стойчев и Казийски да се преместят в отбора от турската столица „Халбанк“. С този отбор стигат до второ място в Шампионската лига, отстъпвайки на финала на руския Белогорие. Стават шампиони и носители на купата на страната. През 2014 се завръща в Тренто заедно със Стойчев и отново става шампион на Италия. През следващия сезон Матей подписва с японския JTEKT Стингс (Кария). След като завършват ангажиментите му с японския клуб, Матей доиграва сезона в Тренто, където е картотекиран само за плейофите.

От 2005 до 2012 година е част и от Националният отбор по волейбол на България. Носител на бронзов медал от Световното Първенство и Световната Купа по волейбол в Япония съответно през 2006 и 2007 г. с националната фланелка. През 2006 г. е избран за волейболист номер едно на Европа. Четири години по-късно е избран и за „Мъж на годината“ 2010. През 2012 година напуска националния отбор на България заедно с Радостин Стойчев, по това време старши-треньор, заради скандал с Българската федерация по волейбол.

По информация от спортните сайтове, през месец юли президентът на волейболната федерация Данчо Лазаров е водил тайни преговори със състезателя за връщането му в националния отбор за Световното първенство през 2018 г., на което България ще е домакин, заедно с Италия. Дали Матей Казийски ще се върне в националния отбор зависи само от него. Това е заявил Лазаров специално за БНР. Той е отрекъл да е имал тайна среща в чужбина с отказалия се от представителния ни отбор през 2012 г. волейболист.

Добави коментар